Árpád
-2 °C
4 °C

Adatok a konnektorból

2000.05.03. 13:06
Június végén az EdF (Electricite de France) francia energetikai konszern 13 további francia és európai partnerével nagysebességű internet-szolgáltatás tesztüzemét kezdi meg az energiahálózaton keresztül. A rendszer nem csak a számítógépeket szolgálhatja ki. Képes a hangátvitelre, és lehetővé teszi, hogy a következő generációs, internet kompatibilis háztartási eszközök az áram mellett közvetlenül adatokat is nyerjenek a konnektorból.

A villamos hálózaton keresztül másodpercenként 2 és 3 megabit átviteli sebességgel böngészhetünk
Az energiaipar nem a telekommunikációs cégeknek akar konkurrenciát teremteni, hanem a nagysebességű adatátvitel tesztüzemével a szolgáltatás továbbfejlesztésének lehetőségeit szeretnék felmérni - jelentette ki az EdF képviselője egy szakmai lapnak nyilatkozva. A France Telekom távközlési óriáscég maga is a projekt résztvevői közé tartozik.

A jelátvitel elve már ismert

A "távközlési piacot forradalmasító" technológia alapja már évtizedek óta ismert. A vezetékekben nem csak áram folyik, de adatokat és jeleket is lehet közölni. Így távolrról felkapcsolhatók például az utcaiu lámpák, és elindíthatók az éjszakai áramot használó készülékek. A kisgyermekek alvását felügyelő "bébiőr" készülékek egy része is így működik, a jeladót a kiságy mellett a konnektorba kell dugni.

A PowerLine technológia tesztelői arra az eredményre jutottak, hogy a hang és adatátvitelt egyszerre, akár 2 Mb/s sebességgel képes kezelni. Ez kereken 30-szor gyorsabb, mint a nagysebességű ISDN. A szakértők arra számítanak, hogy a PowerLine technológia hamarosan ennél is nagyobb átvitelis sebességre lesz képes.

A kísérlet során ezen a nyáron összesen 500 háztartást, iskolát és más középületet kötnek össze egymással szerte Európában. A felhasználók a villamos hálózaton keresztül másodpercenként 2 és 3 megabit átviteli sebességgel böngészhetik az internetet, sőt a rendszert hagyományos telefonbeszélgetésre is használhatják. Az EdF kis méretekben hasonló átviteli hálózatot már január óta üzemeltet Franciaországban, a Saint-Lo szigetén működő középiskolában. Az Európán átívelő kísérletet technikai hátterét a svájci Ascom energetikai konszern és ennek leányvállatata, a Powerline Communications (PCL) biztosította. Az EdF egyik vezető munkatársát, Jean-Francois Droubayt ezen felül a PCL-fórum elnökévé választották. Ezt a munkacsoportot számos európai energetikai cég alapította, például a német EnBW és RWE, a spanyol Endesa és az olasz ENEL.

Itthon is tesztüzem

Magyarországon ősszel kezd PowerLine tesztsorozatot a Novacom Rt., mondta el kérdésünkre Kurdy-Fehér János, a cég kommunikációs igazgatója. Az Info 2000. kiállításon a Novacom standján bemutatót és konferenciát rendeznek majd a témában.

Az EnBW (EnBW Energie Baden-Württemberg AG), amely az EdF tőkeerejének 25 százalékát adja, a PLC- eljárást már két éve, mintegy 100 felhasználó bevonásával teszteli. A társaság február elején megállapodást kötött a Siemenssel, hogy ezt a technikát együtt viszik piacra.

Az RWE csoport a PLC-technológiát 2001-től kívánja a hálózatán bevezetni, de a konkurens Veba már ez év végén el akarja indítani a szolgáltatást.

Az Európai Unió 2000 januárja óta mintegy másfél millió euróval (375 millió forint) finanszírozza a Palas projektet (Powerline As an Alternative Local Access).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?