Adatok a konnektorból

2000.05.03. 13:06
Június végén az EdF (Electricite de France) francia energetikai konszern 13 további francia és európai partnerével nagysebességű internet-szolgáltatás tesztüzemét kezdi meg az energiahálózaton keresztül. A rendszer nem csak a számítógépeket szolgálhatja ki. Képes a hangátvitelre, és lehetővé teszi, hogy a következő generációs, internet kompatibilis háztartási eszközök az áram mellett közvetlenül adatokat is nyerjenek a konnektorból.

A villamos hálózaton keresztül másodpercenként 2 és 3 megabit átviteli sebességgel böngészhetünk
Az energiaipar nem a telekommunikációs cégeknek akar konkurrenciát teremteni, hanem a nagysebességű adatátvitel tesztüzemével a szolgáltatás továbbfejlesztésének lehetőségeit szeretnék felmérni - jelentette ki az EdF képviselője egy szakmai lapnak nyilatkozva. A France Telekom távközlési óriáscég maga is a projekt résztvevői közé tartozik.

A jelátvitel elve már ismert

A "távközlési piacot forradalmasító" technológia alapja már évtizedek óta ismert. A vezetékekben nem csak áram folyik, de adatokat és jeleket is lehet közölni. Így távolrról felkapcsolhatók például az utcaiu lámpák, és elindíthatók az éjszakai áramot használó készülékek. A kisgyermekek alvását felügyelő "bébiőr" készülékek egy része is így működik, a jeladót a kiságy mellett a konnektorba kell dugni.

A PowerLine technológia tesztelői arra az eredményre jutottak, hogy a hang és adatátvitelt egyszerre, akár 2 Mb/s sebességgel képes kezelni. Ez kereken 30-szor gyorsabb, mint a nagysebességű ISDN. A szakértők arra számítanak, hogy a PowerLine technológia hamarosan ennél is nagyobb átvitelis sebességre lesz képes.

A kísérlet során ezen a nyáron összesen 500 háztartást, iskolát és más középületet kötnek össze egymással szerte Európában. A felhasználók a villamos hálózaton keresztül másodpercenként 2 és 3 megabit átviteli sebességgel böngészhetik az internetet, sőt a rendszert hagyományos telefonbeszélgetésre is használhatják. Az EdF kis méretekben hasonló átviteli hálózatot már január óta üzemeltet Franciaországban, a Saint-Lo szigetén működő középiskolában. Az Európán átívelő kísérletet technikai hátterét a svájci Ascom energetikai konszern és ennek leányvállatata, a Powerline Communications (PCL) biztosította. Az EdF egyik vezető munkatársát, Jean-Francois Droubayt ezen felül a PCL-fórum elnökévé választották. Ezt a munkacsoportot számos európai energetikai cég alapította, például a német EnBW és RWE, a spanyol Endesa és az olasz ENEL.

Itthon is tesztüzem

Magyarországon ősszel kezd PowerLine tesztsorozatot a Novacom Rt., mondta el kérdésünkre Kurdy-Fehér János, a cég kommunikációs igazgatója. Az Info 2000. kiállításon a Novacom standján bemutatót és konferenciát rendeznek majd a témában.

Az EnBW (EnBW Energie Baden-Württemberg AG), amely az EdF tőkeerejének 25 százalékát adja, a PLC- eljárást már két éve, mintegy 100 felhasználó bevonásával teszteli. A társaság február elején megállapodást kötött a Siemenssel, hogy ezt a technikát együtt viszik piacra.

Az RWE csoport a PLC-technológiát 2001-től kívánja a hálózatán bevezetni, de a konkurens Veba már ez év végén el akarja indítani a szolgáltatást.

Az Európai Unió 2000 januárja óta mintegy másfél millió euróval (375 millió forint) finanszírozza a Palas projektet (Powerline As an Alternative Local Access).  • Tippek
  • Babaváró hitel