Szilárda
-4 °C
3 °C

Powerline-technologia: széleskörű teszt következik

2000.09.13. 13:05
A villamos hálózati csatlakozón keresztül telefonálást és internetes kapcsolatot lehetővé tevő Powerline technológia Németországban hamarosan széleskörű tesztek során bizonyíthat. Az úttörő kutatásba bekapcsolódó cégek bejelentése szerint a szolgáltatást több száz német háztartásba bevezetik.
Az átviteli eljárás speciális alkalmazási megoldásait a magdeburgi Oneline AG két szövetségi tartomány, Alsószászország és Sachsen-Anhalt négy körzetében, kiválasztott háztartásokban teszteli - közölte kedden a regionális áramszolgáltató, az Avacon AG. Elsőként 100 háztartás csatlakozik a rendszerhez Barleben-ben, majd Seehausen/Altmark, Schöningen és Helmstedt városa következik.

A Powerline megoldásnál a beszéd- és adattovábbítás az utolsó néhány száz méteren nem a telefonvonalon keresztül, hanem a villamos hálózaton történik. A tesztek során a háztartásokban már megtalálható telefonvezetékeket is felhasználják, hogy az ügyfelek a hagyományos készülékeiket továbbra is használhassák.

Az Avacon és az Oneline, melynek az E.on energiaipari óriás a többségi tulajdonosa, a jövőben a házon belüli kapcsolatot is a villamos hálózaton keresztül kívánják megoldani. Ekkor egy csapásra minden konnektor egyben telefon- és internetes csatlakozó is lesz.

Mindenki a Powerline alkalmazási lehetőségeiről beszél, mi pedig most cselekszünk - mondta Johannes Theyssen, az Avacon elnöke. Ha a tesztek sikeresek lesznek, 2001 tavaszán az újfajta átviteli eljárás piaci bevezetésre kerül. Kis körben, Alsószászország 8 háztartásában már 1999 elején kipróbálták a Powerline-technológiát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!