Zsófia
17 °C
21 °C

Otthoni számítógépekről küld pornóhirdetéseket a vírus

2003.07.14. 15:45
Egy trójai szoftver körülbelül kétezer szélessávú interneteléréssel rendelkező számítógépet használt pornóhirdetések küldésére. A számítógépes biztonsággal foglalkozó szakértők szerint a kártékony program Windows alapú gépeken futtatható, és egyelőre semmit sem lehet tudni a terjedéséről.
Richard M. Smith bostoni biztonsági tanácsadó szerint az áldozatok nagy része nem tud arról, hogy számítógépük részt vesz a pornóhirdetések terjesztésében. A szakértő a Wirednek elmondta, hogy a trójaiak elsősorban férgek segítségével terjednek, de a "Migrant Mafia" (emigráns maffia) névre keresztelt programról egyelőre nem tudni, hogy miként jut el a számítógépekre. A Network Associate biztonsági szolgáltató cég ennek ellenére nem tartja veszélyesnek a trójait, mivel nem terjedt el nagymértékben és nem tesz kárt a számítógépekben.

Digitális pornódíler

A "Migrant Mafia", más néven "Migmaf" trójai az áldozat számítógépére egy proxy szervert telepít, amely akkor kap közvetítői szerepet, amikor az emberek rákattintanak egy kéretlen reklámlevélben érkező linkre. A megtámadott számítógépen futó trójai egy titkos szerverről lekéri a pornográf hirdetéseket, és továbbküldi azokat más számítógépek felé, például e-mailes reklámleveleken vagy böngészőkön keresztül. A trójai tehát elsősorban a pornót tartalmazó webszervereket rejti el.

Néhány szekértő szerint ez a trójai felelős a múlt héten felfedezett PayPal csalásért, amelyben hitelkártyák számait próbálták ellopni. Az emberek egy kitöltendő űrlapot küldtek ki e-mailben, amely azt hitette el velük, hogy a PayPal rendszeréről érkezett.

Tűzfal kell a szélessávhoz

Smith szerint a Migmaf csalások gyanúsítottai Oroszországban élhetnek, mivel a levelekben több orosz e-mail cím, orosz szerverek címei és orosz nyelvű leírások találhatóak. Szerinte a szélessávú internetezőknek minden esetben tűzfalat kellene használniuk, hogy blokkolhassák az ilyen rejtett programokat. A vírusirtó szoftverrel felszerelt számítógépek szintén védettek, mondta Lisa Smith, a McAfee termékmenedzsere. Emellett létezik egy kifejezetten trójaiak ellen kifejlesztett alkalmazás is, a BBX Technologies ImmuneEngine programja.