Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egyre kevesebb az online csábító

2006.08.11. 10:30
Ellentmondásos eredménnyel zárult az amerikai gyermekvédő központ és a New Hampshire-i Egyetem közös felmérése: a tinédzsereket a korábbinál ritkábban környékezik meg szexuális ajánlatokkal a felnőttek, viszont több az egyszerű zaklatás és az online pornó, mint egy évvel korábban. A felelős a szélessáv.

Túlzóak a csetszobákban settenkedő, tinédzserek behálózására szakosodott predátorokkal riogató hírek. A fiatalok egyre kevesebb szexuális jellegű ajánlatot kapnak a neten, derül ki egy amerikai felmérésből, amelynek eredményét szerdán tették közzé.

Az állami forrásokból működő eltűnt és kihasznált gyerekek amerikai központja (NCMEC) és a New Hampshire-i Egyetem nemrég végzett telefonos felmérése nem támasztja alá azokat az aggályokat, amelyek szerint a MySpace és a hozzá hasonló közösségi szájtok főleg beteges szexőrültek vadászterületei - ez azért meglepő, mert a közelmúlt hisztériahullámai nyomán már az amerikai kongresszus is foglalkozott a témával.

A szexragadozók száma persze nem ismert, áldozatból viszont a központ által közzétett jelentés szerint azért van kevesebb, mert a netezők felkészültebbek, kerülik a veszélyes helyzeteket és egyre jobban vigyáznak arra, kivel kerülnek kapcsolatba. A felmérés készítői szerint szexuális jellegű felhívásnak számít minden nemi aktusra vagy szexcsetre felszólító kérés, illetve a személyes szexuális szokásokra vonatkozó kérdés, ha az kéretlen, és felnőttől érkezik.

Feketeleves

A rossz hír az, hogy az agresszívan nyomulók száma stagnál: ma nagyjából ugyanannyian követelnek online kiszemelt áldozatuktól mailcímet, telefonszámot vagy személyes találkozót, mint öt évvel korábban, és nőtt a zaklatások, illetve azoknak az eseteknek a száma is, amikor a gyanútlan gyerekek kénytelenek pornográf anyagokkal szembesülni.

Az 500 megkérdezett 10-17 éves fiatal egyharmada állította, hogy véletlenül pornóba botlott a neten, míg ugyanez 2000-ben csak 25 százalékukkal történt meg, és 9 százalékukat zaklatták online az öt évvel korábbi 6 százalékhoz képest. A jelentés szerint a növekedés egyik oka a 2000 óta elterjedt szélessávú elérés lehet; érdekes adalék ugyanakkor, hogy a random pornó csak a legfiatalabbakat zavarta, az idősebbek lassan érzéketlenné válnak iránta.