Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Mi segíti a munkát, a nagyobb vagy a több monitor?

2006.10.18. 11:00
Alt+Tab, Ctrl+Tab - ha sokat használjuk ezeket a billentyű-kombinációkat, biztosak lehetünk benne, hogy nagyobb vagy több monitorra van szükségünk. Ugyanakkor nincs konszenzus abban, hogy melyik növeli inkább a produktivitást: a nagyobb és jobb felbontású monitor, vagy több kijelző egyidejű használata.

Az Apple, új 30 colos monitorának piaci bevezetéséhez mindjárt rendelt is egy felmérést (pdf-ben letölthető). A kutatás így nem annyira meglepően arra a következtetésre jutott, hogy a harmincas monitor akár több mint 50 százalékkal is növelheti teljesítőképességünket a 17-19 colos monitorokhoz képest.

Az ok elsősorban az, hogy az ismétlődő feladatokat a nagyobb monitorokon könnyebb elvégezni. Nincs szükség állandóan az ablakok/fülek váltogatásával foglalkozni: a nagy kijelzőn egymás mellett is sok minden elfér. Míg a kisebbek képernyőkön egymás alatt kezdenek el sorakozni az ablakok.

Más kutatók szerint ugyanakkor produktivitás szempontjából lényegtelen a különbség egy 30-as és egy 19-es monitor között. A teljesítőképességre nem a méret van hatással, mondják, hanem az, ha például két monitort használunk egy helyett. Ez az előny főleg fájlok mozgatásakor jelentkezik: a nagy kijelzőn - a kutatás szerint - sokkal gyorsabban mozgatjuk a fájlokat, mint a kisebb monitorokon. A nagy monitor persze csak akkor növeli a produktivitást, ha nagy felbontás is társul hozzá.

Laura Stack, a The Productivity Pro tanácsadó cég munkatársa szerint az Apple-kutatás túlzó, a nagyobb monitorok nem növelik jelentősen a produktivitást. Ennél sokkal fontosabb faktor, hogy hány kijelzőt használunk a munkavégzéshez. Szerinte a két monitorral dolgozók produktivitása akár 30 százalékkal is magasabb lehet, mint a szóló kijelzősöké.


Teljesítmény-növelő csendélet: egy gép, három monitorral.

Jó a nagy és sok, de csak ha van mire használni

Körbekérdeztünk a szerkesztőségben, hátha közelebb kerülünk az igazsághoz. Miután itt az Indexben elkezdtem kétmonitorozni, utána egy hónapon belül vettem otthonra is egy másodikat, mondja fejlesztőként dolgozó Panic kollégánk. Szintén a több monitor pártján áll a külpolitika szakértője - Király kolléga saját bevallása szerint otthon egy 15-17-es kombóval dolgozik. "Azért jó a két monitor, mert kifér a Winamp Playlist a munkafolyam mellé, meg a Photoshop toolbarjait is le lehet dobni a színhibás 15 colos monitorra." Ha választhatna, se cserélné le e két monitort egyetlen 24 colos csodára. Igaz, ha a másik serpenyőben egy 24''-17'' kombó lenne, habozás nélkül váltana.

A realitás talaján áll a kultrovatos Navarro. Szerinte bár jó a nagy monitor, de a túl nagy semmiképp sem. "Szerintem ilyen gépelős munkához, mint a miénk, egy 19-es bőven elég. A nagyobb már zavaró." Egyik fejlesztőnk, Marci szerint végtelenül könnyebb a kétmonitoros munkavégzés. "Amíg az egyiken fejlesztek, a másikon látom az eredményét. Hacsak tehetem, mindig ezt a felállást alkalmazom, nagyon sokat segít. Sokkal könnyebb és gyorsabb így a munka. Még most, miután eladtam az otthoni asztali gépemet is megtartottam a monitorát, hogy azt a laptopra másodlagos kijelzőként dugva könnyítsem az otthoni munkavégzést."

Ennél szkeptikusabb Moon, aki egy 12 colos iBookkal él, de munkahelyén 15 colos lcd-vel összekötött pécét használ. Monitorfronton egyáltalán nem érez különbséget.

Írja meg Ön is véleményét: növeli-e a több monitor vagy nagy monitor használata a teljesítőképességet.