Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nem szolgál rá a nevére a Photoshop Express

2008.04.02. 17:52
Alig egy hete tettük fel a költői kérdést, miszerint kinek kell Photoshop, ha vannak ingyenes online alternatívái - erre az Adobe máris előállt a maga verziójával.

A Photoshop Express ingyenes, böngészőben fut, a kezdő felhasználókat célozza meg, és roppant látványos, de ha jobban megnézzük, kiderül, hogy elég keveset tud. Sőt, valójában csak a nevében Photoshop, a gyakorlatban inkább egy fotómegosztó oldal, néhány opcióval a képeink birizgálására.

Fehér ember várni kicsi homokóra

Az első pillanatokban kiderül, hogy a Photoshop Express a legújabb, kilences verziójú Flash technológiát használja, ebből adódóan nem is fog menni olyan rendszereken, amik nem támogatják azt (például iPhone-on). Ezen felül csak egy böngésző kell hozzá, tehát Windows alatt ugyanúgy elérhetjük, mint Macen, vagy éppen Linuxon - ahol eddig hivatalosan nem is létezett semmilyen Photoshop. A második benyomás az, hogy milyen gyötrelmesen lassú az egész, már a bejelentkezésnél is, aztán pedig minden egyes műveletnél hosszasan bámulhatunk az initializing, singning in, working, loading, saving és hasonló feliratokra, vagy a kis pörgő óra ikonjára; önkéntelenül is előtörnek a tudatalattiból kilencvenes évek windowsgyalázó viccei. (Mit jelent az indiánok nyelvén a Windows szó? Fehér ember várni kicsi homokóra. Haha.)

Oszd meg és uralkodj

Az ember egy Photoshop nevű terméktől azt várná, hogy pár véletlenszerű kattintással lehet majd benne művészi fotómontázsokat és kompozíciókat generálni, vagy odaretusálni a nyaralási fotóinkra Angelina Jolie-t - ehhez képest az Express leginkább egy képmegosztó oldalnak tűnik, mint a Flickr vagy az Indafotó. Annak viszont egészen korrekt, lehet bele képeket feltölteni (vagy átszipkázni a konkurenciánál megosztott képeinket), albumokba, galériákba és diavetítésekbe szervezni, aztán megosztani a világgal. Ahhoz képest, hogy csak pár napja megy a szolgáltatás, már fenn van több mint 35 ezer albumnyi kép 25 ezer júzertől, szóval van nézelődnivaló, lehet kedvenceket kijelölni, pontozni a képeket, beágyazni a saját oldalunkba őket, és hasonlók.

Látványpékség

Amilyen kellemes meglepetés a beépített képmegosztó, olyan csalódás a konkrét "fotosoppolás", a képeink alakítása, szerkesztése. Először is, ez is látványos, de dög lassú. Egy kép kilencven fokos elforgatása például úgy néz ki, hogy rákattintunk a gombra, erre a képünk kicsit kiemelkedik a háttérből, nagy lendülettel megpördül, majd visszasüllyed az eredeti helyére - aztán nézhetjük vagy 10-15 másodpercig a saving feliratot.

Tudunk vágni, forgatni, a fényerőt, kontrasztot és színeket tologatni, van pár effekt és torzítási lehetőség - és slussz. Olyan alapvető funkciók hiányoznak, mint az átméretezés, feliratozás, vagy egy egyszerű kis ecset ikon, hogy saját kezűleg belemászhassunk kicsit a képünkbe. Az olyan finomságokról, mint képrétegek, maszkok és társaik, ne is álmodjunk.

Az a fura helyzet állt elő, hogy a nemrég tesztelt klónok közül legalább kettő (a Spashup és a Picnik) messze lekörözi tudásban a hivatalos online Photoshopot, de a mezőny végén kullogó fapados versenyzők is simán hozzák a szintjét.

Minek nevezzelek?

Az Express jelenleg béta állapotú (és ez nem a szokásos webkettes trend, miszerint a világon minden béta, hanem tényleg aránylag korai állapot), egyelőre csak jpg képeket kezel legfeljebb 10 megabájtos méretig, és összesen 2 giga helyet kapunk - már ha a regisztrációnál azt hazudtuk, hogy amerikaiak vagyunk, mert mást papíron még nem is enged be. Ha kicsit felpörgetik a sebességét, és hozzácsapják mondjuk az amúgy is félig-meddig házon belüli Splashup képszerkesztő funkcióit és felületét, a világ legjobb képmegosztója lehet belőle. Addig viszont inkább felejtsük el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?