Viola
-5 °C
-2 °C

Vörösök támadása - interjú a manipulátorral

2002.05.17. 10:35
A Csillagok háborúja most bemutatott epizódjának előzeteséből készült aktuálpolitikai paródia - melyben a módosított Star Wars-univerzum sötét oldalán az egységbe forrt szoclib koalíció vezetői állnak, míg a lézerkardos Jedik a Polgári Erők oldalán harcolnak a Köztársaság értékeiért - óriásit szólt az interneten. Az Index műhelytitkairól faggatta a névtelenségbe burkolózó alkotót.
Index: A magyar politikusok és a Star Wars univerzum vegyítése már korábban megjelent a politikai humorban. Az EP2HUN ötletét inspirálta valami, egy sokkal korábbi ötlet megvalósítása volt, vagy tudatosan igyekeztél nagyobb hype-ot kirobbantani a két közismert dolog ötvözésével?

Az ötlet ott lebegett a két választási forduló között, éreztem, hogy nagyon jól illeszkedik a két témakör. Az adott előzetes megjelenésekor egy pillanat alatt állt össze a kép. A film története és a mindenkire egyaránt ható választási kampány feszültsége közel állt egymáshoz. A politikai vonatkozás nem is érdekelt annyira, sokkal fontosabb volt a humor és a technikai megvalósítás. Csak a vége felé döntöttük el, hogy ezt mindenkinek látnia kellene. Éreztem, hogy a film jól sikerült de azt nem gondoltam, hogy ennyire felkapott lesz, természetesen ez a politika és a Star Wars népszerűségének is köszönhető. Jól esett egy kicsit a humor segítségével kiereszteni a gőzt a választások után.

Index: Hogyan készült a klip?

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz
A klip közel nyolcvan jelenetből áll, ebből összesen kb. 65 jelenetet kellett átdolgozni. A módszer az elejétől adott volt, olyan "maszkokat" kellett készíteni, amely együtt mozog az eredeti szereplővel. A legnehezebb feladat a nyersanyag beszerzése volt, magam sem képzeltem hogy ilyen nehéz közismert személyekről jó minőségű fotókat beszerezni. Minden szereplőhöz különböző szemszögből 20-30 képre volt szükség.

Fontos volt hogy profilból és akár hátulról is retusálni tudjam a szereplőt. Akkor működött sikeresen az eljárás, ha a szereplő lényegesen nem fordította el a fejét a filmben. Egyetlen jelenet volt ahol külön rétegre bontva le kellett választani a szereplőt és oda-, visszajátszva meghosszabbítani az elfordulásmentes jelenetet (Obi Van és Anakin utazik a kocsiban). A maszkokat Photoshopban készítettem elő, majd Combustion utómunkarendszerben illesztettem rá a szereplőre. Néhány jelenetben a legnehezebb volt egyszerre mozgatni, forgatni és átméretezni a maszkot, ezt hívják Tracking, lekövetés eszköznek.

A színkorrekció egyaránt Photoshop-ban és Combustion szoftverben készült. Az előzetest ilyen formán végignézve nagyon jellemző a filmre hogy erősen a zöld és a narancssárga szín irányába mozdul el, ez talán annak a számlájára írható, hogy a filmet nem celluloidra forgatták.

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz
Végül az egyes jeleneteken a retusált maszkokat is ki kellett takarni, ahol az előtérben valami történik.

Index: Mennyi időbe került elkészíteni, hányan vettek részt benne?

A film elkészítése, munka mellett 4-5 napot vett igénybe, amelyből két napra egy barátom átjött segíteni. Sok munka volt de a 10 éves tapasztalat sokat segített. A technika nem bonyolult, inkább a nehézséget a technikai útkeresés jelenti, jó döntésekkel, gyorsan és eredményesen kell dolgozni. A film egy teljesen átlagos PC-n és egy notebookon készült.

Index: Nem tartasz-e attól, hogy Lucasék fülébe jut a dolog és beperelnek a szerzői jogok megsértése miatt?

Remélem ez a káreset belefér A Klónok Támadása költségvetésébe. Természetesen a szerzői jog napjaink egyik fontos kérdése. Én úgy gondolom, hogy nagyon fontos az alkotók munkáit jogi védelemben részesíteni. Nem vagyok jogász, de ezen a filmen az egyetlen profit, hogy szórakoznak rajta az emberek és anyagi kárt senkinek sem okozott.

Index: Elégedett vagy-e a hatással? Milyen visszajelzéseket kaptál?

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz
Nagyon elégedett, a legjobb visszajelzés az volt, hogy pártállástól függetlenül mindenki jól szórakozott a filmen, továbbá nagyon tetszett hogy a fórumon magyar szövegváltozatok jelentek meg. A másik szempont, amin elgondolkoztam, hogy hihetetlenül hatékony média az internet, lehetőséget teremt a független filmnek, hogy széles közönséghez eljusson és ha a szélsőségektől eltekintünk összességében ez nagyon nagy dolog.

Index: Elképzelhető, hogy újabb hasonlóan tréfás klipeket dobsz forgalomba?

Tréfás klipet igen, de hasonlót biztosan nem. Csak olyan filmhez tudok energiát mozgósítani, ami valamilyen formában kihívást jelent, további előzeteseket vagy más Star Wars-jeleneteket ilyen formán átdolgozni már nem lenne olyan izgalmas. Technikailag a lehetőségek egy százaléka van a filmben, még nem dolgoztam eredeti élő felvétellel és gyakorlatilag az egész filmben nem volt 3D utómunka. Természetesen a film sikere nagy inspiráló erővel hat, úgyhogy figyelek, és várom az ötletet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!