Jusztin
13 °C
30 °C

Illegális fájlcserélés gép nélkül?

2006.04.24. 15:05
Egy amerikai családot illegális fájlcseréléssel vádolt meg a RIAA amerikai szerzőjog-védő szervezet, annak ellenére, hogy a családnak állítólag még csak személyi számítógépe sincs otthon.

A Walls családot egy újságíró hívta fel pénteken, és tőle tudták meg, hogy a RIAA célkeresztjébe kerültek. A papa, James Walls nem is akart hinni a szemének, mikor megmutatták neki a keresetet, számol be a történtekről a Rockmart Journal nevű helyi lap. "Nem értem az egészet. Hogyan foghatnak perbe minket, ha még csak számítógépünk sincs?" - értetlenkedett a férfi.

Az elsőre meglehetősen furcsa ügy egyik lehetséges magyarázata lehet, hogy a család kevesebb mint egy éve költözött a kérdéses helyre. Így az is lehetséges, hogy az előző tulaj osztott meg a neten jogvédett dalokat.

A RIAA viszont kitart álláspontja mellett. Szerintük a lány, Carma Walls fájlcserélő program segítségével a következő jogvédett dalokhoz jutott hozzá: Who Will Save Your Soul (Jewel); Far Behind (Candlebox); Still the Same (Bob Seger);I Won't Forget You (Poison); Open Arms (Journey); Unpretty (TLC); No Scrubs (TLC); Saving All My Love for You (Whitney Houston).

A szerzői jogokat védő szervezet az elmúlt években több ezer hasonló pert indított magánszemélyek ellen. Ugyanakkor sokan kritizálják is a szervezet megrémisztésre építő taktikáját. Bár egy nemrégiben közzétett kutatás szerint minden harmadik amerikai egyetemista illegálisan tölt le zenét a netről, a RIAA szerint évek óta tartó hajtóvadászatuk eredményesen szorítja vissza az illegális fájlcserélést.