Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Változatlanul működhetnek a rádiós internetszolgáltatók?

2003.05.12. 18:54
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közleményben cáfolta, hogy a a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló rendelete korlátozná a rádiós internetszolgáltatást illetve annak terjedését. A minisztérium szerint a kérdéses 6/2003. (III.31.) IHM rendeletet az újságírók és a szolgáltatók is félreértelmezték, az ugyanis nem korlátozza 2,5 milliwattosra a kültéri rádiós adatátviteli eszközök teljesítményét. A minisztérium illetékese a múlt héten még ennek az ellenkezőjét nyilatkozta több helyütt.
Önellentmondások
A minisztérium rádiótávközlési főosztályának helyettes vezetője, dr. Deméndi György lapunknak elmondta: a frekvenciasávok felhasználási szabályairól a közelmúltban megjelent miniszteri rendelet 2,4 GHz-es sávot harmonizált sávnak nyilvánítja, azaz olyan sávnak, amelyet az Európai Unió tagállamaiban és immár a rövidesen csatlakozó Magyarországon is azonos rádióalkalmazás - nevezetesen RLAN rendszerek - számára azonos feltételekkel használnak. Az azonos feltételek közé tartozik a beltéri használat előírása, valamint az is, hogy a feltételek betartása esetén a berendezések bejelentési kötelezettség és rádióengedély nélkül forgalomba hozhatók, illetve üzemeltethetők.
[...]
A beltérre történő korlátozás mellett annak nincs akadálya, hogy így lefedjenek például egész repülőtereket, pályaudvarokat, plazákat, vagy de a két épület közötti intenetcsatlakozás már kültéri használatnak minősül. Deméndi elmondta lapunknak, hogy a 3,5 GHz-es sávban lehetne zavartatási problémák és beltéri korlátozás nélküli internetszolgáltatást nyújtani, ám ehhez már frekvenciaengedély szükséges, amit két évvel ezelőtt egy árverés győzteseinek már kiosztottak.

(HWSW, 2003. május 5.)

Dr. Deméndi György, az IHM rádiótávközlési főosztályának vezetőhelyettese kérdésünkre elmondta, hogy az előbbi frekvenciasávban a berendezéseket áprilisig kültéren is használni lehetett, igaz, csak az EU-normáknak megfelelő, legfeljebb 100 milliwatt kisugárzott teljesítménnyel. Ez néhány száz méteres hatótávolság áthidalását teszik lehetővé. Bár áprilistól ezen technológiát - az uniós előírásoknak megfelelően - csak épületen belül lehet alkalmazni, az eddig kiépített kültéri szolgáltatások továbbra is működtethetők, azonban az üzemeltetők már nem bővíthetik ezek kapacitását újabb felhasználók kiszolgálásának érdekében.

(Origo, 2003. május 9.)

Mint már korábban írtuk, a rádiós internetszolgáltatók több fórumon is tiltakoztak a rendelet ellen, mondván, az ellehetetleníti a 2,4 gigahertzes frekvencián történő rádiós internetszolgáltatást. A rendelet mellékletében ugyanis az szerepel, hogy kültéren mindössze 2,5 mW a megengedett teljesítmény, a szélessávú adatátviteli alkalmazásokat szolgáló 10, illetve 100 mW-os eszközök mellett a "kizárólag épületen belüli használatra" megjegyzés szerepel. A minisztérium hétfői közleménye szerint viszont "a rendelet a 2003. április 1-je előtti helyzetnek megfelelően továbbra is 100 mW eirp teljesítményű kültéri RLAN berendezések használatára ad lehetőséget."

Gyártókra vonatkozik

A minisztérium szerint a kültéri felhasználást illető módosítás mindenekelőtt a gyártókra és forgalmazókra vonatkozik. Ennek értelmében 2003. április 1-től a gyártóknak a kültéri használatra szánt rádiós adatátviteli berendezés forgalomba hozatali szándékát nyilvántartásba vétel céljából be kell jelentenie a Hírközlési Területi Hivatalnak (HTH). A HTH minden berendezést nyilvántartásba vesz, amely megfelel a Postai és Távközlési Igazgatóságok Európai Értekezlete (CEPT) Elektronikus Távközlési Bizottsága (ECC) egyébként szintén a rendeletben megnevezett határozatának és ajánlásának.

Nyilvántartásba kell venni

A közlemény szerint "a sajtóban megjelent találgatásokkal ellentétben a szolgáltatók továbbra is nyújthatnak kültérre is kiterjedő szolgáltatást, melyhez a HTH által nyilvántartásba vett berendezést kell használniuk. Amennyiben olyan berendezéssel kívánnak szolgáltatást nyújtani, amelyet a HTH még nem vett nyilvántartásba, akkor a bejelentést nekik kell megtenni".

A minisztérium szerint több oka volt a szabályozás megváltoztatásának. A rendelet révén az IHM harmonizálta a magyar szabályozást az Európai Bizottságnak a rádióberendezések, a távközlő végberendezések és a vonatkozó azonosítók induló osztályozásának megállapítására vonatkozó 2000/299/EK határozatával, beleértve a kültéri használatra szánt RLAN berendezések szabályozását, és ezáltal biztosítja, hogy Magyarországról nem kerülhet az Európai Unió azon tagállamába - például Franciaországba - olyan kültéri használatra szánt berendezés, ahol ez jelenleg nem megengedett.

Fogyasztóvédelem

Emellett a rendeletnek fogyasztóvédelmi szempontból is jelentősége van, áll a közleményben. A nyilvántartásba vétel ugyanis garanciája annak, hogy kizárólag olyan berendezések kerüljenek forgalomba, amelyek nem zavarják egymást, és így nem rontják az ilyen berendezésekkel nyújtott szolgáltatások színvonalát.