Valér
-2 °C
0 °C

Feleződtek az amerikai webrádiók jogdíjai

2002.06.21. 16:12
James Billington, az amerikai Kongresszusi Könyvtár jogdíjfelelőse a lemezkiadók által kért jogdíj felét tervezi bevezettetni az online rádiók számára. A döntés a négy évesre húzódott vita végét jelzi, a rádiók azonban állítják, hogy tönkremennek. A lemezipar hallgat.
Az amerikai webes rádiók a jövőben 0,07 centet kötelesek fizetni minden lejátszott zeneszámért, archív felvételeik sugárzása után pedig 0,02 centet tejelnek számonként a lemezkiadóknak. Kapcsolódó dolgokért az adók jogdíjaik 8,8 százalékát kötelesek befizetni.

Mint már korábban írtuk, a szerzői jogi jogdíjak döntőbizottsága (CARP) februárban 0,14 centes jogdíjat javasolt - ezt azonban a webrádiók egyhangúlag végzetesnek nevezték és elutasítottak.

Kicsavarják a mikrofont a kisember kezéből

Billington főkönyvtáros döntését követően az online rádióknak negyvenöt napjuk van, hogy összeszedjék az 1998-ig visszamenő jogdíjakat.

A világ egyik leghallgatottabb internetes rádiója, a Live365 havi 8,4 millió órás sugárzási idejével körülbelül egymillió dolláros befizetésre készülhet. "Annyi év után úgy volt, hogy idén nyereségesek leszünk, de nem leszünk." - kommentálta a dolgot a cég alelnöke, John Jeffery.

A Live365-ön elérhető egyéni webrádiók amelyek eddig hét dollárt fizettek a portálnak havonta, most valószínűleg nagyságrendekkel emelkedő díjakkal lesznek kénytelenek szembenézni - kezdve az ötszáz dolláros sugárzási engedéllyel. A Live365 adóit hallgató felhasználók számára a választék így hamarosan a földi sugárzású adókhoz hasonló monotóniává aszalódik.

Monopol szorongások és az elkerülhetetlen vég

Cary Sherman, az öt legnagyobb lemezkiadóvállalatot tömörítő RIAA elnöke állítja, hogy nem céljuk a kis internetes rádiókat ellehetetleníteni. "A webes rádiók jók nekünk." - mondja Sherman. Egyes jelentések szerint a jogdíjak a lemezkiadókat is megosztották: az egyik tábor szerint túlzottan magas díjakat állapítottak meg, a másik szerint nem elég magasakat.

Jonathan Potter, a webrádiók érdekeit képviselő Digital Media Association vezetője csütörtökön bejelentette: az amerikai törvényhozáshoz fordul a jogdíjak miatt. Nem lenne példátlan eset, ha a Kongresszus új (alacsonyabb) jogdíjak megállapítását rendelné el, ahogy azt a műholdas tévék adásának újrajátszásával kapcsolatban tette.

Ez az út azonban időigényes és mindkét fél számára előnytelen. A rádióknak azért, mert csődjüket egy másodperccel sem késleltetné, a lemezkiadóknak azért, mert az igazságügyminisztérium jelenleg is kartellgyanú miatt vizsgálódik az ipar profitmaximalizáláshoz kötődő gyakorlatai miatt, és hasonló dolgokon tűnődik Marilyn Hall Patel bírónő is a Napster kontra RIAA perben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!