Kinga, Kincső
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Nyelvtanulás virtuális világokban

2008.10.15. 07:44
Egy nemzetközi csapat olyan vezeték nélküli virtuális környezetet készített, mely segítheti az idegen nyelvek tanulását és gyakorlását. A fejlesztők most mutatták be a Realtown nevű rendszert, amelynek segítségével mexikói mérnökhallgatók tanultak angolul – írja az ITcafé.

A Realtownt fejlesztő csapatot Miguel Garcia-Ruiz, Arthur Edwards és Raul Aquino-Santos alkották a Colimai Egyetemről, valamint Samir El-Seoud Jordániából. "A virtuális valóság manapság az egyik határterülete a számítógéppel segített nyelvoktatásnak, egy ingergazdag környezet a nyelvet tanuló diákoknak" - fejtegette Garcia-Ruiz, a Realtown egyik megteremtője. "Ami a Realtownt igazán érdekessé teszi, hogy a diákokat vizuális, hallási és fizikai területen egyszerre ingerlik a tudás elsajátítására."

A Realtown a nyílt forráskódú Distributed Interactive Virtual Environmentsre (DIVE) épül, amit még az 1990-es években alkottak meg a Swedish Institute of Computer Science-en, és melyet már használták korábban a Colimai Egyetemen, ahol orvostanhallgatóknak tanították a különböző sérüléseket. A DIVE lehetővé teszi a virtuális környezet megosztását akár helyi hálózaton, akár az interneten keresztül, ráadásul Linuxon és Windowson egyaránt fut.

A rendszer háromdimenziós felhasználói felülettel rendelkezik, a szintén 3D-s avatárok által reprezentált felhasználók pedig hangüzenetekkel, illetve chaten keresztül tudnak kommunikálni egymással. Az előzetes hatástanulmányok pozitívnak tűntek, bár a kutatók szerint a részletesebb értékelések még folynak.

Jelenleg a felhasználók csak járják az utcákat, mivel a Realtown mostani állapotában a cél a hallás utáni szövegértés gyakorlása. A jövőben azonban tervezik, hogy létrehoznak mintegy 40 épületet, ahová a tanulók beléphetnek, és intelligens botok segítségével még tovább fejleszthetik nyelvtudásukat.