Szcientológusok a Slashdot ellen

2001.03.19. 18:19
Újabb állomásához érkezett a Szcientológia Egyház és az internetezők évek óta tartó küzdelme, amikor pénteken az egyház ügyvédei eltávolíttattak a Slashdot híroldal fórumából egy titkos szcientológiai dokumentumot.
A harc a Fishman-vallomásként ismert szöveg körül zajlik, amelyet az internetezők újabb és újabb weboldalakon tesznek közzé, az egyház tagjai pedig szép szóval vagy fenyegetéssel megpróbálják leszedetni azt. A dokumentum egy kiugrott amerikai szcientológus, bizonyos Steven Fishman 1993-ban egy kaliforniai bíróságon tett vallomásának másolata, mely az egyház által szentírásnak tartott titkos dokumentumokat is tartalmaz függelékében.

L. Ron Hubbard
Az L. Ron Hubbard egyházalapító és scifi-szerző által írott, titkos dokumentumokat védi a szerzői jog, így ha valamely weboldalon feltűnik a vallomás, az egyház képviselői erre hivatkozva kérik annak eltávolítását. Az amerikai jogszabályok szerint azonban a periratok nyilvánosak, így a Fishman-vallomást nem védi a szerzői jog: szabadon közzétehető.

A Szcientológia Egyház képviselői minden eszközzel megpróbálják megakadályozni a vallomás nyilvánosságra hozatalát, a függelékben szereplő szöveget ugyanis állításuk szerint a fejlett, megtisztult lelkek érthetik csak meg, másokban akár kárt is tehet. Az ijedtség valódi oka azonban más lehet: a dokumentumhoz csatolt szöveg elolvasásához ugyanis rengeteg költséges tanfolyamot kell előbb elvégeznie a szcientológus-jelöltnek. Egyes becslések szerint több tízmillió forintra rúg azoknak a tanfolyamoknak a költsége, melyeket az OT (Operative Thetan) szintre emelkedéshez el kell végeznie a szcientológusoknak.

Az avatatlanok számára a Fishman-vallomásban is szereplő OT-szövegek leginkább egy B-kategóriás scifi-mozi forgatókönyvvázlatára emlékeztetnek. A zanzásított szövegből kiderül, hogy Hubbard szerint az embereket valójában egy Xenu nevű gonosz földönkívüli irányítja, a szcientológia célja pedig felszabadítani saját lelkünket a földönkívüli uralom alól.

A szcientológusok ádázul védték az OT-szövegek titkosságát: eleinte minden reggel kikölcsönözte valaki a bíróságról a Fishman-vallomást, és csak záráskor adta vissza, nehogy avatatlan kezekbe jusson. A periratokról azonban a titkárságon is lehet másolatot kérni, potom 40 dollár fejében: az így megszerzett másolatot pedig valaki feltette az internetre, ahol azóta is kering.

1995 szeptemberében a szcientológusok pert indítottak a holland XS4ALL szolgáltató ellen, és lefoglalták szervereit, melyeken egy felhasználó a Fishman-vallomás másolatát helyezte el. A szolgáltató az egyház kérése ellenére sem távolította el a dokumentumot, melyről az internetezők rögtön másolatokat kezdtek gyártani. A hosszadalmas perben végül a szolgáltató javára ítélt a bíróság, mivel a kérdéses dokumentum az Egyesült Államokban már jó ideje szabadon hozzáférhető, mint a Fishman-vallomás része.

Annak idején itthon is felkerült az ELTE szerverére a Fishman-vallomás, a Szcientológia Egyház szóvivője, Kárpáti Péter azonban a dokumentum eltávolítását kérte, és perrel fenyegetőzött. Az ELTE illetékese nem kívánt összeütközésbe kerülni az egyházzal, ezért levétette a dokumentumot.

Noha az XS4ALL és más holland szolgáltatók is kiálltak a szólásszabadság mellett és megnyerték a pert, az amerikai Slashdot nem ennyire bátor vagy optimista. A lap szerkesztői ügyvédeik tanácsára levették az OT-dokumentumot oldalaikról.

Rejtélyes halálesetek
A Xenu.net oldalon több tucat olyan ember története megtalálható, akik a Szcientológia Egyház tagjaként öngyilkosságot követtek el, vagy rejtélyes módon hunytak el épp akkor, amikor kinyilvánították kiugrási szándékukat. A floridai Lisa McPherson például 1995 novemberében bejelentette anyjának, hogy otthagyja az egyházat. Egy koccanásos autóbaleset után kórházba került, ahonnét szcientológus ismerősei a Fort Harrison Hotelbe vitték. Itt tisztázatlan körülmények között 17 napot töltött, mígnem december 5-én nagyfokú dehidratáció okozta trombózisban elhunyt. Anyja szerint az egyház tagjai házi őrizetben tartották, és éheztették a 174 cm magas Lisát, aki halálakor 49 kilogrammot nyomott. Az amerikai rendőrség azóta is keresi a Svájcban vagy Németországban tartózkodó Susanne Schnurrenbergert, a feltehetőleg Mexikóban orvosként dolgozó Laura Arrunadát és a valószínűleg Magyarországon tartózkodó Ildiko Cannovast, hogy kihalgassa őket Lisa halálának körülményeiről.


  • Tippek
  • Hírek