Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Heti három óra internetszex

2001.07.24. 16:45
Az MSNBC oldalán végzett online felmérésében a válaszadók harmada úgy gondolta, hogy az internet pozitívan befolyásolta szexuális életük alakulását. A felmérés szerint a férfiak izgató dolgokat keresnek a neten, a nők ezzel szemben főleg tanulási céllal szörfözgetnek az erotikus oldalakon.
A San José-i Házasság és Szexualitáskutató Központ és az MSNBC közreműködésével végrehajtott online felmérés szerint az digitális szex (ilyen vagy olyan, vagy bármilyen) rajongói, fogyasztói és művelői átlagosan heti három órát töltenek cyberszexszel.

A felmérésre negyvenezer válasz érkezett, amelyből mindössze kétezer volt használhatatlan. A válaszadók 80 százaléka férfi volt, akiknek 85 százaléka heteroszexuálisnak vallotta magát.

A férfiak és a nők különböznek

A nők tanulni,...
"A férfiak és a nők szexuális célzatú internethasználata különböző" - mondja Dr. Al Cooper, a kutatás vezetője a Reutersnek - "Míg a férfiak az izgató dolgokat keresnek, a nők gyakrabban tanulási céllal szörfözgetnek."

A kaliforniai szexológiai központ vezetőjét ezentúl nyugodtan tekinthetjük a digitális szexuális jelenségek szakértőjének - Dr. Cooper egy egész sor online vizsgálatot végzett a pornóoldalak forgalmi elemzésétől kujon csevegőszobák közönségének elemzésén keresztül az önsegítő csoportok fórumainak letöltéséig.

Valakinek jó, valakinek nem

Cooper szerint az MSNBC-n végzett felmérés eredményei egybecsengenek a korábbi kutatásokkal: az internetezők képesek kezelni a kísértést, vagyis nem kell eladniuk a kocsit vagy a családi házat, hogy abból fedezzék a pornóoldalak előfizetési díjait.

"Az emberek túlnyomó többsége számára az online szex egyáltalán nem okoz problémát, néhány embernek viszont mindig is rendkívül súlyos problémát jelent majd" - tájékoztat Cooper. A válaszadók kilenc százaléka számolt be kényszeres pornó-nézegetésről.

... a férfiak izgulni próbálnak.
(korabeli illusztráció)
A felmérés szerint az online szexuális tartalmak böngészése a felhasználók többsége éltére nem gyakorolt semmilyen pozitív hatást. Meglepő módon viszont harmaduk viszont úgy vélte, hogy az online szexuális kalandozások jó hatással voltak valóságos szexuális életükre.

Megdicsőülés

A férfiak átlagosan heti 3,2 órát, a nők 1,85 órát töltenek a nemiség (argh!) internetes felderítésével. A szakértők ennél sokkal nagyobb értékeket tippeltek. Mindez - azzal együtt, hogy az internetezők harmada úgy vélte, hogy jó neki az online szex - nem támasztja alá az interntes szexszel kapcsolatban kialakult negatív megítélést, nem beszélve az ellenzők érveiről.

A kutatók szerint az amerikai internethasználók húsz százaléka látogat rendszeresen pornóoldalakat - az addig marginális iparág így válhatott az internet növekedésének és terjedésének motorjává. Miközben a dotkom-szektort válság sújtja az online szex iránti kereslet viszonylag állandó.