Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Leáll a klasszikus SETI@home

2005.11.28. 09:30
Az űrből érkező adatokat a résztvevők december közepétől a SETI@home/BOINC alatt elemezhetik. A legfájdalmasabb az lehet, hogy az eddig gyűjtött pontok elvesznek.

A SETI@home közösségi projekt üzemeltetői két évvel ezelőtt, 2003 októberében megkezdték az átállást az új, BOINC-alapú kliensre. A Berkeley egyetemen fejlesztett szoftverplatform (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) lehetővé teszi a több ezer önkéntes számítógépe között megosztandó bonyolult számítások kezelését.

A SETI új BOINC-kliense lehetővé teszi, hogy a felhasználó a SETI@home-on kívül más projekteket is támogasson. Az üzemeltetők most jelentették be, hogy a régi szoftverük december 15-től már nem működőképes. Vagyis a felhasználó ezzel nem kaphat új adatokat, és nem is lesz a választ hova visszaküldenie.

Több projekt jelentkezik

A BOINC lehetővé teszi, hogy ugyanaz a szoftver a számítógépet többféle probléma megfejtésével is elfoglalja. A megosztott műveletekre felajánlott számítógépek erejét így több projekt párhuzamosan használhatja.

A földön kívüli életformák rádiójelei után kutató SETI@home-on kívül ebbe a körbe tartozik például a bolygó klímájának előrejelzésén dolgozó Climateprediction.net, illetve a pulzárokból kiinduló gravitációs jeleket kereső Einstein@home.

Oda a pontok

Mint korábban megírtuk, a felhasználó a számítógépe parlagon heverő képességeivel keresheti betegségek nyitját (Rosetta@home), különféle fehérjék várható tulajdonságait (Predictor@home). A World Community Grid ezen kívül az emberiség humán betegségekkel kapcsolatos tudását próbálja gyarapítani.

A klasszikus SETI@home szoftver leváltása csalódás lehet a szorgalmas felhasználók számára. Az új rendszer bevezetésével ugyanis mindenkinek lenullázódnak az eddig elért pontjai.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek