Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Szex és az .eu

2005.04.25. 09:56
Az .eu doménnevek hivatalos regisztrációja csak jövőre indul. de egyes cégek már most kínálják előfoglalási szolgáltatásukat. A legtöbb jelentkezőt a szex érdekli.

Noha az Európai Bizottság szerint az előregisztrációs cégek mögött sok esetben csalók bújnak meg, és Brüsszel nem ajánlja e szolgáltatás igénybe vételét, több százan tülekednek a jól hangzó .eu-doménnevek megszerzéséért, jelentette az Eurohírek.

A doménregisztrátorok nem garantálják ügyfeleiknek, hogy ténylegesen hozzájutnak az áhított címhez, de figyelembe véve például azt, hogy az amerikai fellebbviteli bíróság 65 millió dollárban határozta meg a sex.com doménnév értékét, a bizonytalanságot is megéri vállalni.

Vezet a szex és a kaszinó

Az eddigi adatok szerint az előregisztrációs kérelmek 13 százaléka szexszel kapcsolatos, míg a bejegyzéseket kérelmezők 7 százaléka kaszinóval és egyéb szerencsejátékkal kapcsolatos szájtot indítana.

Ahogy az internetkorszak kezdetekor megtörtént, hogy illetéktelenek kezébe jutott a mcdonalds.com név, most is lehet tartani attól, hogy nagy cégek nevei spekulációs célú vásárlók, úgynevezett doménbrókerek tulajdonába kerülnek. (Ilyen doménbróker jegyeztette be nemrégiben az új pápa, XVI. Benedek nevét, a benedictXVI.com-ot - igaz, az amerikai férfi állítása szerint nem kívánja áruba bocsátani a nevet.)

Sajtóhírek szerint az EU tagországok kormányainak már felajánlották azt a lehetőséget, hogy az országneveket tartalmazó (például greatbritain.eu, republiquefrancaise.eu, vagy éppen magyarorszag.eu, hungary.eu jellegű) neveket lefoglalhatják.