16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

A 'legkeményebb sheriff' webkamerája

2000.07.19. 20:19
Jövő héttől webkamerán keresztül az egész világ láthatja majd Amerika negyedik legnagyobb önálló rendőrségi körzetének, az Arizona állambeli Maricopa Country börtöneinek celláit. Az ország "legkeményebb sheriffjének" titulált Joe Arpaio úgy véli: a statisztikák szerint a büntetéseknek nincs elriasztó hatása, sok a visszaeső elkövető. Ezentúl majd a prostituálttal rajtakapott férjek a cellából hazaintegethetnek a feleségüknek. Ennek majd lesz elriasztó és nevelő hatása.
Joe Arpaio
A legszigorúbb sheriff
A maga idejében azt írta George Orwell: 'Big Brother is watching you'. Ezt meg lehet fordítani - véli Joe Arpaio, Maricopa Country sheriffje. A hivatalának weboldaláról hamarosan meg lehet figyelni néhány letartóztatott "Nagy Testvért". A netre kötött két webkamera nevelő hatással lesz - véli a törvény máskor is vitatott módszerekkel dolgozó őre.

A két webkamera előtt naponta több száz letartóztatott fordul majd meg. A weben bámészkodókat figyelmeztetni fogják, hogy a Madison Street-en levő börtön történéseit közvetítő képeken bármi megtörténhet.

Joe Arpaio akkor tett szert országos hírnévre, amikor 1992-ben egy bulvármagazin a legszigorúbb sheriffnek titulálta. A nevelési módszerei közé tartozott, hogy egyik alkalommal az egyik börtöne lakóit tűző napra kitett zárt sátrakban helyezte el. A fogva tartottakat néhanapján rózsaszín alsónadrágban futtatta, másokat pedig lábbilincsben és hagyományos csíkos rabuniformisban vittek ki az intézmény területéről "egy kicsit gyomlálni". A sheriff a cellákból kitiltott minden szexújságot, pornófilmet, de még a kávét is. Az Arpaio vezetése alatt álló börtönökben egyébként már többször indult vizsgálat a fogva tartottak állítólagos bántalmazása miatt.

A két webkamera előtt naponta több száz letartóztatott fordul majd meg
Scott Norberg 1996-ban a börtön területén egy szíjas székben halt meg. A család Maricopa County nyakába egy 8 millió dolláros kártérítési pert akasztott. "Mindenki azt mondja, megöltük Norberget. Elegem van ezekből a gyanúsítgatásokból. Most aztán mindenki láthatja mi történik a börtönben" - mondta a sheriff.

Emberi jogi aktivisták hevesen kritizálják Arpaio terveit. A sheriff nyilvánvalóan elfelejti, hogy a felügyelete alatt levő emberek közül sokakat még el se ítéltek - tiltakozott Arizona állam polgárjogi szervezete. A webkamerák kirakása az internetre, ahol az egész világ láthatja a képet, a cellákban ülő emberek magánszférájának megsértését jelenti.

Amerikában a törvény kemény őre önerőből vált híres-hírhedtté, de már komoly kultusz épült köré. A Phoenix New Times munkatársai egy nem hivatalos élcelődő weblapot szenteltek Arpaionak, ahol a web-szörfös kemény legények bebizonyíthatják a bátorságukat.  • Hírek
  • Hírek