Valér
2 °C
8 °C

Hányózacskó-múzeum az interneten

2003.07.28. 15:48
Különleges emlékeket felidéző szuvenírek online múzeumát állították össze ráérő német felhasználók. A kotztueten-museum.de a világ minden tájáról gyűjti a repülőgépek utasainak szánt hányászacskókat.

Minden utasszállító repülőgépen gondoskodnak arról, hogy a légibeteg utasok gyomortartalma kulturált körülmények között köszönhessen vissza. Mint a gyűjteményből kiderül, a szemérmetes "szemetes zacskó" és "tengeribetegség-zacskó" nevet viselő alkalmatosságok minősége és színválasztéka az áttetsző gagyitól a szétszerelhető topmodellig ível.

A gyűjtemény kontinensek szerint rendszerezi az ojjektumokat. A legtöbb zacsit az európai szekció vonultatja fel. Ezen kívül válogatott amerikai, közel- és távol-keleti légitársaságok, illetve a "világ többi része" kínálata tekinthető meg. Elkülönítve és azonosításra várva tengődik viszont az a féltucatnyi jelzés nélküli zacskó, amelyeket a légitársaságok nem vállalnak a nevükkel.

Air China
Az online múzeumban megtekinthető a megboldogult PAN-AM világosszürke, és kultikus világoskék zacsija, illetve az Air UK vödörnyi méretű sötétkék góliátja. A svájci Crossair egyik zacskója tűnik a legtarkábbnak az összes közül.

Film is belefér

A felületét körben hirdetések borítják, és az émelygő utas a feliratokat bámulva rádöbbenhet, hogy ha uralkodik magán, a leragasztható zacskót borítékként alkalmazva egy fotós cégnek elküldheti előhívandó filmjeit. Ugyanezt a filmes trükköt egyébként a Balair és a Quantas is beveti.

A lezárhatóság kialakításának költségeit a gyűjtemény többségénél nem spórolták ki. Bár ez esetenként csak egy kurta zsineg. Ahogy az a látványelemek és a használhatóság szempontjait egyaránt értékelő rövid elemzésekből kiderül, a pusztán begyűrhető szájú hányászacskók nem annyira praktikusak.

A nejlon, az gány

A gyakorlatias elemzők ugyanígy megvetéssel közelítenek a csak nejlonból álló zacskók felé, amelyek szinte egyetlen európai képviselőjét a portugál SATA veti az utasai elé.

A fejlődő országok légitársaságai körében (pl. Mexicana és a brazil VASP) ez a megoldás sokkal inkább elterjedt. Arrafelé valahogy a papír burkolat széleinek esztétikus megmunkálása sem annyira szempont.

A Delta viszi a pálmát

A gyűjteményt böngészve fény derül még néhány érdekességre. A fapados Germanwings légitársaság például nem próbál spórolni a zacsin, az Aerocaribe és a Mexicana pedig alighanem testvérvállalatok.

A legtöbb dicséretet a Delta zacskója kapta. Az értékelők nagyra becsülik a cserélhető (!) belsőt és a több száz lezárást és feltépést kibíró szájazatot. Gyanújuk szerint ezeket a zsákokat használat után kimossák. Mással ugyanis nem magyarázható a pazarlóan precíz kidolgozás.

Befut a komp

Meglepően jól szerepel a Turkmenistan Airlines is. Az érzékszervi és terheléses vizsgálatokat gond nélkül teljesítette, kidolgozása példamutató, a zörgése viszont borzasztóan hangos. Így aki titokban készülődik erre a zacsira bízni a gyomortartalmát, készülhet a vicces beszólásokra.

A kendőzetlen kifejezéseket a légitársaságok kerülni igyekeznek. A kevés kivételhez az elemzésben alaposan megdicsért Ghana Airways, a Yeti és az egyetlen kakukktojás, a Franciaország és Marokkó között ingázó Comanav komptársaság tartozik. Ők bátran "légibeteg-zacskó" néven nevezik az utaskelléket.

Nincs még Malév

A múzeum szerte a világból várja az alantas használattól megkímélt eredeti zacskókat. Az Index komoly hiányosságként értékelte, hogy bár több kínai és üzbég versenyző, illetve a Yeti Airlines is képviseltetik magukat, a Malév hiányzik a körképből.