Halálos fenyegetések miatt zárkózott be a sztárblogger

2007.03.29. 11:00
Cyberbullying – így hívják az internethez köthető bűnök egyikét, az online lelki terrort. A szót érdemes megtanulnunk: a zaklatás webes, olykor igen kreatív formája az utóbbi években egyre nagyobb viharokat kavart. Több országban is törvényekkel próbálják megfékezni a jelenséget, egyelőre nem sok sikerrel. A cyberbullying áldozatai között már akad internetes híresség is.

"Amikor ezt gépelem, San Diegóban kellene lennem és egy műhelymunkát kellene vezetnem az ETech konferencián. De nem vagyok ott. Itthon vagyok zárt ajtók mögött és rettegek. Az utóbbi négy hétben halálos fenyegetéseket kaptam a blogom kommentjeiben" – kezdi legutóbbi blogbejegyzését a webszerte ismert sztárblogger, programozó és web 2.0-szimpatizáns, Kathy Sierra.

Akasztófahumor

A számtechtanárnő
Kathy Sierra a fitnesziparban kezdte, majd az UCLA-n tanult programozást. Később gyerekeknek készült számítógépes játékok vezető fejlesztője lett, a Terratopia és a Minden kutya a mennybe megy játékátirata voltak a legismertebb munkái. Ezután a Sun Microsystemsnél tanított Java programozási nyelvet, majd 2003-ban társszerzője lett a Head First tankönyvsorozatnak. A magyarul is megjelent könyvek szokatlan, vizuálisan megkapó módon tanították a programozást és ismertté tették a web 2.0 törekvéseivel is szimpatizáló hölgy nevét. Sierra mai napig epilepsziával küzd, állítása szerint ezért érdeklik a kognitív tudományok. A coloradói Boulderben él, szabadidejében izlandi lovaival törődik.

Sierra kálváriája február végén kezdődött, amikor blogjában, a Creating Passionate Usersben megjelentek az első gyűlölködő kommentek. A durva és névtelen hozzászólásoknak ("remélem, valaki elvágja a torkod") A nő eleinte nem tulajdonított jelentőséget a beszólásoknak, amikor azonban két blogon, a meankids.orgon és a unclebobism.wordpress.comon is hasonló tartalmak jelentek meg, félni kezdett (azóta mindkét oldal megszűnt). A blogokon gyalázkodó bejegyzések mellett képek is voltak, többek között egy manipulált fotó Sierráról és egy hurokról, illetve egy kép, ami szexuális rabszolgaként, alsóneművel a fején ábrázolja őt – a nő szerint ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Az ismert és sokat idézett blogger múlt szombaton lemondta minden megbeszélését, és azóta nem hagyta el a házát. Úgy érzi, bár nem bántják őt fizikailag, maga a fenyegetés kárt okoz. Sierra utal arra, hogy nyugtatókat és pszichiáteri segítséget is igénybe kellett vennie, és hogy rosszul alszik. "Soha nem leszek már a régi" – fogalmaz a blogoszférából érezhetően kissé kiábrándult nő.

Blogger bloggernek farkasa

Az ügy pikantériája, hogy a két fikablog mögött neves bloggerek állnak. A gyűlöletpostokat tartalmazó oldalak alapítói között megtaláljuk a Listics nevű megmondóblogot író Frank Payntert, Jeneane Sessumot, a webkettőnulla-szerte ismert üzleti bloggert és Chris Locke-t, egy alapvetésnek tekintett netes kiáltvány társszerzőjét és a Kat Herding Media blogújság munkatársát. Az eset megmutatta, hogy a nemzetközi blogoszféra nagyjai is hajlamosak egymást meglehetősen nagy hévvel utáló szekértáborokba tömörülni, és természetesen világszerte nagy visszhangja volt.

Sierra ominózus postjában meg is nevezte kollégáit, akik a saját blogjukban válaszoltak. Paynter bejegyzésében félresiklott kísérletként kezelte a két oldalt, tiszteletét és sajnálatát fejezte ki Sierra felé, és dühös volt saját magára. A posthoz a sértett is hozzászólt, két kommenten belül látványos összeborulással ért happy endet ez a szál. Locke kevésbé volt megértő. Ő inkább magyarázkodott, a "sorry" szó nem hagyta el a klaviatúráját, egy külön bejegyzésében Sessumot is mentegette, és úgy vélte, Sierra túlreagálta a balhét.

Be nem tartott törvények

ez volt az utolsó csepp a pohárban

Bár a kívülálló szemével nézve valóban kissé túlzónak tűnik az áldozat paranoiája, a tartós online lelki terror ugyanolyan pszichés tüneteket okozhat, mint a levélben vagy telefonon kapott halálos fenyegetések. Ráadásul az internet a gyűlölködőknek biztosít előnyöket: névtelenséget, sokoldalú és akár automatizálható zaklatási formákat, felügyelet hiányát. És nem utolsósorban azt, hogy fórumon és csevegőprogramon keresztül egy 14 éves kölyök is véresszájú tömeggyilkosnak tűnhet.

A cyberbullying a fejlett országokban általában a számítógépes bűncselekmények között szerepel, ahol pedig nem, hamarosan felfigyelnek majd rá. A jelenség ugyanis aggasztó mértékben terjed. Két brit egyetem a napokban közölte 15000 középiskolással végzett felmérésének eredményét. A tanulmány szerint 2001 és 2006 között 38 százalékkal nőtt a kamaszok körében az online fenyegetések száma, az áldozatok többsége lány volt. A Florida Atlantic University és a Wisconsini Egyetem két tudósa 1500 amerikai tinédzsert interjúvolt meg hasonló témában. A megkérdezettek több mint egyharmada mondta, hogy volt már része online zaklatásban, 16 százalékuk pedig beismerte, hogy zaklató volt. Legtöbben egyszerű beszólásról, csúfolódásról számoltak be, a terrorizálók az esetek 12 százalékában fizikai bántalmazással is fenyegetőztek. A zaklatók általában eleve problémás gyerekek voltak.

Az online lelki terror ellen a jogalkotók is megkezdték a harcot. Ausztrália egyik állama március elején kitiltotta a YouTube-ot az iskolákból, miután helyi diákok egy verésüket örökítették meg a videomegosztó oldalon (a cyberbullying egyik vadhajtása, amikor a valós bántalmazást az erről készült megalázó felvétel online terjesztésével tetézik). Bush elnök pedig 2006 elején írt alá egy online lelki terrort szabályozó törvényt – eszerint akár kétéves börtönbüntetéssel is sújtható az a nagykorú, aki az interneten névtelenül zaklat más embereket. A törvényt nem nagyon tartják be: az anonim zaklatásokat biztosító Annoy.com oldal a mai napig él és virul. Ez nem zavarja Oregon államot abban, hogy újabb törvényt készítsen elő, ami tovább szigorítja a cyberbullying büntetését.

Pofázásért pofánverés

Magyarországon egyelőre ököllel rendezik a hasonló eseteket. Az első nagyobb nyilvánosságot kapott ügy 2003 nyarán történt Debrecenben, ahol egy IRC-s beszélgetés után néhány srác kamera előtt verte meg azt a felhasználót, aki a neten beszólt nekik. A felvétel felkerült a netre, de a megruházott júzer nem jelentette fel a támadóit. A másik nagy port kavart eset a Tomcatként ismert botrányblogger, Polgár Tamás nevéhez fűződik. Tomcat barátnőjét heteken keresztül zaklatta egy társaság, mire a blogger kinyomozta, hol lakik a – saját szavaival élve – "legnagyobb pofájú netcigány". Polgár kamerával és gázpisztollyal vett elégtételt, tettéért a rendőrök később előállították. A pisztoly nem volt töltve, de Tomcatnak engedélye sem volt rá, ezért 20 ezer forint pénzbüntetést kapott szabálysértésért.

A törvény itthon nem tér ki külön a cyberbullyingra (és nem is biztos, hogy ki kellene térnie). Az Index jogásza szerint egy esetleges perben meg lehet próbálni ráhúzni a zaklatásra és fenyegetésre vonatkozó btk-s paragrafusokat egy online zaklatási esetre, de nagyon kérdéses, hogy a magyar jogi közegben megállna-e a vád.

leszámolás Debrecenben

O'Reilly szabályozna

Kathy Sierra feljelentést tett a rendőrségen, újabb vitákra adva okot. A blogszcéna egy része ugyanis úgy gondolja, a híres bloggerek közszereplőnek számítanak, vagyis elvárható tőlük, hogy ne legyenek érzékenyek a cyberbullyingra. Könnyű ezt kijelenteni, azonban alkat – és talán nem – kérdése is, hogy ki mennyire képes rinocéroszbőrt növeszteni. A jelek szerint az amúgy is egészségügyi problémákkal küzdő (epilepsziás) Sierra kevésbé. Postja végén arról ír, hogy nem akar annak a blogoszférának a része lenni, ami elfogadhatónak tartja, ami vele történt.

"Ne hagyjátok, hogy szólásszabadság vagy kritika ürügyén bármit megtegyenek. Soha nem támogatnám a cenzúrát – ezek az emberek is tehetnek bármilyen nőgyűlölő, aljas és ízléstelen megjegyzést –, de meg kell őriznünk azt a határt, amin túl a szavak és a képek erőszakos fenyegetéssé válnak. A szólásszabadság alapvető fontosságú, bármilyen visszataszító és durva beszédről is van szó. De amikor ez a beszéd halálos fenyegetést rejt, romba tud dönteni egy életet. Nem tudom, blogolok-e még valaha. Gyanítom, igen. De most egy kicsit el kell gondolkodnom" – fejezi be Sierra drámaian a bejegyzését.

A postra azóta több száz hozzászólás és levél érkezett, a kommentálók többsége Sierra mellé állt. A nő a BBC Newsnak elmondta, hogy egy nála "sokkal fontosabb" blogger is írt neki és elmondta, ő is azért nem jár konferenciákra, mert folyamatosan kap online fenyegetéseket. Az angol portál az ügy kapcsán Tim O'Reilly-t, a web egyik legbefolyásosabb gondolkodóját is megszólaltatta. O'Reilly szerint nem kell törvényekkel szabályozni a cyberbullyingot, de némi önszabályozás mindenképpen szükséges. "Kell egy viselkedési kódex, ami leírja, milyen magatartásforma elfogadott" – fogalmazott a szakember, és hangsúlyozta, hiba lenne a zaklatók tettei alapján megítélni a bloggereket.  • Tippek
  • Hírek