Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

A virtuális farm

2001.04.09. 15:51
Az International Potato Center által elindított kutatásban bárki kedvére művelheti a földet, anélkül, hogy egy bizonyos pártra kellene szavaznia. A program lényege, hogy a világ összes kutatója részt vehessen mezőgazdasági kutatásokban, anélkül hogy fel kellene állnia számítógépe elől. A környezet, ültetvények modellezése nagyban megkönnyítheti a jövőben a tervezést, illetve segíthet elkerülni az esetleges éhínségeket.
Mezőgazdasági modellek eddig is léteztek, az egyszerű játékoktól (lásd SimFarm) a bonyolult kutatási modellekig, az CIP (az International Potato Center spanyol nevének rövidítése) rendszere azonban annyiban új, hogy teljesen nyilvános, bárki megnézheti, bárki konzultálhat a szerzőkkel, illetve lekérheti és használhatja az adatokat. A CIP az Activebrowser.com segítségével egy teljesen 3D-s környezetet hozott létre, amit bárki alakíthat.

A rendszerben teljesen komplex rendszerek modellezhetőek le, interneten keresztül. Nem kell többé Burmába utazni ahhoz, hogy a tudósok rájöhessenek, mi okozza a mangóültetvények pusztulását. Bárki létrehozhatja a neki megfelelő területet, meghatározhatja domborzatát, éghajlatát, illetve a terményt, amit termeszteni kíván. Ha ez megvolt, megadhatja a gépnek akár azt is, hogy modellezze le az elkövetkezendő 25 évet, ahol később megfigyelhető az erózió. A lelkes elektrofarmer persze bármikor megtekintheti ültetvényét, nyugodtan körbejárhatja.

Milyen volt előtte? - Kiadós eső a trópusi ültetvényen
A farm természetesen nem a nagyközönség szórakozási igényeit hivatott kiszolgálni, a modellezés sokkal inkább szól a hozzáértőknek és a kutatóknak. A CIP célja, hogy minél több szakembert bevonjon, illetve minél több embernek nyújthasson megbízható szakmai tanácsot. A programhoz kialakított böngészőfelület lehetővé teszi, hogy a 3D-s környezet mellett egy teljesen átlagos böngésző is fusson, ahol a modellezés közben a felhasználó adatokat kereshet, hívhat le, fel- vagy letölthet, illetve társaloghat másokkal, akik szintén ilyen problémán dolgoznak.

A "farmerek" továbbá tanáccsal szolgálhatnak bárkinek, aki kéri. A tervek szerint a kutatásban résztevők bárki számára nyújthatnak segítséget, illetve adhatnak ki adatokat nyilvános használatra. A kutatás lényege tulajdonképpen az, hogy segítsenek a megfelelő növény kiválasztásában, illetve a termelési módszerben. A kutatások teljes eredményei elérhetőek lesznek az interneten, feltehetően júniusban már megjelenek az első kísérletek eredményei.

Az ActiveWorlds rendszere azonban nem csak a széleskörű nyilvánosság miatt érdekes, hanem a technikai háttér miatt is. A program segítségével sok olyan kutató, kisebb intézet vagy akár kispénzű egyetem is saját kutatásba kezdhet, aki/ami eddig nem engedhette meg magának egy ilyen szimulációs rendszer fejlesztését vagy megvásárlását.