Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Földalatti hálózatként működik az anonim internet

2002.07.13. 14:40
A világ egyik legismertebb hackercsoportjának politikai szárnya bejelentette: Six/Four néven hamarosan olyan alkalmazást mutatnak be, amely a fájlcserélő rendszerek működési elve alapján teszi utolérhetetlenné az internetezőt.
A Cult of the Dead Cow hackercsoport egyik legismertebb produktuma a Back Orifice nevű Windows-backdoorosító szoftver. Az évek során szakértőkké konszolidálódott és még aktív hackerek közül páran Hacktivismo néven digitálpolitikai szárnyat alapítottak és hasonló néven hírblogot alapítottak. A hacktivista csoport a New York-i H2K2 hackerkonferencián bejelentette: hamarosan új anonim internetprotokollt mutatnak be.

Cső a hálóban

A protokoll neve Six/Four, amely a pekingi Tiananmen téren 1989. június 4-én bekövetkezett, a kínai egyetemisták lázadását lezáró vérengzésre utal. A Six/Four írója The Mixter, egy 23 esztendős német hacker, aki leginkább Tribe FloodNet nevű, denial-of-service támadások indítására alkalmas applikációjáról ismert.

A Six/Four egy olyan szoftver, amelyen keresztül teljesen anonim módon, visszakereshető nyomok nélkül érhető el az internet. A program a virtuális privát hálózatok és a fájlcserélő hálózatok funkcióit egyesíti. A gépek között a tunnelprogramhoz hasonlóan közvetlen és titkosított kapcsolatokat létesít. A kérés a csőben körülbelül száz gépen keresztül halad a célja felé, amely egy nyitott proxyn keresztül küldi vissza a felhasználónak a weboldalt, vagy továbbítja az obszcenitást a csevegőre.

Aki nem fél a botozástól, az "megbízott pírré" alakíthatja gépét - a többiek így az ő gépén keresztül jutnak el nyitva felejtett proxyszerverekre. Mindezzel azt vállalják, hogy egy nap egy száz házkutatási paranccsal járó államközi felgöngyölítési akció első láncszemé válnak.

Harc a birodalom ellen

"Ha jól megírják, leglább olyan fontos lehet, mint a PGP." - értékelte az ötletet Chris Wysopal, a Cult of the Dead Cow biztonsági szárnya, az @Stake szakértője a Wirednek.

"Azt hiszem, az emberek használni fogják a szoftverünket, mert szeretik megvédeni magántitok sérthetetlenségéhez fűződő alkotmányos jogukat. A net sötétebbik oldalán - Iránban vagy Kínában - pedig azért fogják használni, mert így harcolnak ugyanezekért a jogokért." - latolgata a jövőt Oxblood Ruffian, a Hacktivismo alapítója. Arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy a Six/Fouron keresztül bombareceptet küldenek egymásnak a terrorista arabok, Ruffian elképzelhetőnek tartotta, hogy ez bekövetkezik.

A Hacktivismo igérete szeint Mixter a tömeges maszek fejlesztés érdekében a programot saját fejlesztőfelülettel is ellátja. Az augusztusi bemutatót követően nyílt tesztelés következik, a hivatalosan kiadott verzió idén őszre várható.