Piroska
3 °C
3 °C

Földalatti hálózatként működik az anonim internet

2002.07.13. 14:40
A világ egyik legismertebb hackercsoportjának politikai szárnya bejelentette: Six/Four néven hamarosan olyan alkalmazást mutatnak be, amely a fájlcserélő rendszerek működési elve alapján teszi utolérhetetlenné az internetezőt.
A Cult of the Dead Cow hackercsoport egyik legismertebb produktuma a Back Orifice nevű Windows-backdoorosító szoftver. Az évek során szakértőkké konszolidálódott és még aktív hackerek közül páran Hacktivismo néven digitálpolitikai szárnyat alapítottak és hasonló néven hírblogot alapítottak. A hacktivista csoport a New York-i H2K2 hackerkonferencián bejelentette: hamarosan új anonim internetprotokollt mutatnak be.

Cső a hálóban

A protokoll neve Six/Four, amely a pekingi Tiananmen téren 1989. június 4-én bekövetkezett, a kínai egyetemisták lázadását lezáró vérengzésre utal. A Six/Four írója The Mixter, egy 23 esztendős német hacker, aki leginkább Tribe FloodNet nevű, denial-of-service támadások indítására alkalmas applikációjáról ismert.

A Six/Four egy olyan szoftver, amelyen keresztül teljesen anonim módon, visszakereshető nyomok nélkül érhető el az internet. A program a virtuális privát hálózatok és a fájlcserélő hálózatok funkcióit egyesíti. A gépek között a tunnelprogramhoz hasonlóan közvetlen és titkosított kapcsolatokat létesít. A kérés a csőben körülbelül száz gépen keresztül halad a célja felé, amely egy nyitott proxyn keresztül küldi vissza a felhasználónak a weboldalt, vagy továbbítja az obszcenitást a csevegőre.

Aki nem fél a botozástól, az "megbízott pírré" alakíthatja gépét - a többiek így az ő gépén keresztül jutnak el nyitva felejtett proxyszerverekre. Mindezzel azt vállalják, hogy egy nap egy száz házkutatási paranccsal járó államközi felgöngyölítési akció első láncszemé válnak.

Harc a birodalom ellen

"Ha jól megírják, leglább olyan fontos lehet, mint a PGP." - értékelte az ötletet Chris Wysopal, a Cult of the Dead Cow biztonsági szárnya, az @Stake szakértője a Wirednek.

"Azt hiszem, az emberek használni fogják a szoftverünket, mert szeretik megvédeni magántitok sérthetetlenségéhez fűződő alkotmányos jogukat. A net sötétebbik oldalán - Iránban vagy Kínában - pedig azért fogják használni, mert így harcolnak ugyanezekért a jogokért." - latolgata a jövőt Oxblood Ruffian, a Hacktivismo alapítója. Arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy a Six/Fouron keresztül bombareceptet küldenek egymásnak a terrorista arabok, Ruffian elképzelhetőnek tartotta, hogy ez bekövetkezik.

A Hacktivismo igérete szeint Mixter a tömeges maszek fejlesztés érdekében a programot saját fejlesztőfelülettel is ellátja. Az augusztusi bemutatót követően nyílt tesztelés következik, a hivatalosan kiadott verzió idén őszre várható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!