Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Ingyenes 3D-s modellezővel csábít a Google

2006.04.28. 12:00
Nem múlhat el hét anélkül, hogy a Google ne jelentkezne valami új, ingyenes és elsőre nagyon klassznak tűnő alkalmazással. Most érkezett el az idő, hogy egy nagy 3D-s modellező szakkörré alakuljon a virtuális világ.
Amikor a Google felvásárolta az @Last Software céget, még nem lehetett pontosan tudni, hogyan fogja értékesíteni az ölébe hullott háromdimenziós modellező-programot, vagyis a SketchUpot. Bár a Google Earthben eddig is létezett egy SketchUp-os beépülő modul (plugin), a szoftver csak most került a figyelem középpontjába. Ugyanis a keresőóriás mától ingyenesen letölthetővé tette a szoftvert, jóllehet a professzionális verzióért továbbra is fizetni kell. Az ingyenes light változat kiválóan alkalmas arra, hogy gyorsan és egyszerűen modellezzünk háromdimenziós objektumokat. Gyorstesztünk során mindössze néhány másodpercet vett igénybe egy vázlatos ház térhatású látványképének megrajzolása.
Az arlingtoni Rosslyn ikertornyok 'szkecsapolása'
Az arlingtoni Rosslyn ikertornyok 'szkecsapolása'

A "SketchUp Pro 5" körülbelül 123 ezer forintba kerül. Ennyi pénzért kapunk egy csomó plusz funkciót, például importálhatunk, exportálhatunk kedvünkre, komplex térábrákat hozhatunk létre, változatos formátumokban mentegethetünk, sőt interaktív prezentációt is készíthetünk. Ezekből a tulajdonságokból jól látszik, hogy a Pro verzió valóban csak a professzionális felhasználóknak érdekes.

Virtuális lerakat 3D-s modelleknek

Az ingyenes SketchUp - a fizetőshöz hasonlóan - összekapcsolódik a Google Earth-tel, s így az elkészült modelleket akár a világtérképen "valós környezetben" is elhelyezhetjük.

A Google-féle SketchUp igazi vonzereje azonban egy új megoldásban, az úgynevezett 3D Warehouse-ban rejlik. A Térbeli modellek Raktára ugyanis lehetőséget kínál a netezőknek arra, hogy a neten másokkal is megosszák modelljeiket, így akár egy budapesti lakás konyhájának megtervezésénél egy barbadosi netező kenyérpirító-modelljét is felhasználhatjuk.

A napokban a Google levédette a Google3DWarehouse.com domént, jegyzi meg a ZDNet bloggere, vagyis a Warehouse lehet az egyik fő tulajdonsága a SketchUpnak. A Google tehát a megoszthatósággal, az online közösségépítéssel teszi hozzá a maga értékét a felvásárolt szoftverhez.