Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Skót kormányportál gyermekeknek

2004.10.01. 10:30
A skót gyermekek az interaktív kormányzati szájton megismerhetik a demokrácia és az állampolgárság fogalmát, a politika működését.
Az Egyesült Királyság államkincstára egy évvel ezelőtt indította el azt a webkikötőt, amellyel a brit gyerekek megismerkedhetnek az ország gazdálkodásával. Most a skótok megpróbálják bevonni a politikába és a demokráciába a gyermekeket.

Demokráciára nevel

Az Infinitben korábban bemutatott angol "Red Box" (Vörös Doboz) portálon a brit államkincstár a gyerekektől vár ötleteket, tanácsokat a költségvetés megfelelő kezelésével kapcsolatban. Az interaktív tanító szájton a gyerekeknek az állami szervek, hivatalok (rendőrség, hadsereg, stb.) munkájával kapcsolatos kérdésekre kell felelniük; a helyesen megválaszolt kérdések eredményeképpen virtuális fontokkal gazdagodhatnak. Egy bizonyos összeg elérése után a jövő kincstárnoka eldöntheti, hogy a szájton létrehozott virtuális város mely intézményének fejlesztésére kívánja fordítani a frissen megkeresett pénzt.

A skót vezetés által most bemutatott "Junior Exec" (Ifjú Kormányzó) elnevezésű, interaktív elemekben bővelkedő szájttal az a célja a kormányzatnak, hogy a gyermekeket közelebb hozza a demokrácia és állampolgárság fogalmához.  A célcsoportjuk 8-12 éves korosztály, hiszen az idősebbek már inkább a "nagyoknak" szóló ekormányzati oldalt használnák, legalábbis ez derült ki egy felmérés eredményeiből.

Tartalmas politika

A gyermekeket a politikával, illetve a demokráciával a "színes-szagos" webkikötő segítségével kívánják megismertetni, ennek érdekében videoklipeket, animációkat, játékokat helyeztek el rajta. A főoldalon Jack McConnell kormányfő köszönti a gyermekeket. Az "ország jövőjéhez" szól, akik nemsokára majd meghatározzák, hogy merre haladjon Skócia, épp ezért fontos, hogy már ilyen fiatalon jobban lássák, hogyan működik az ország és annak kormánya. A "tanuló zónában" az ifjú felhasználók játékos, szórakoztató formában tehetnek szert bővebb ismeretekre többek közt az alábbi témákban: környezet, jog, egészség, sport. A művészeti részben például, amellett, hogy megtudhatják, mely múzeumokba lehet ingyenesen ellátogatni, valamint, hogy kik voltak a leghíresebb skót művészek, egy olyan szájtra is eljuthatnak, ahol Picasso stílusában rajzolhatnak emberi fejet, majd szignójukkal is elláthatják az általuk készített képet.

A gyermekek mellett a szülők és a tanárok számára is készült egy alportál, ahol a szülőket fontos háttérinformációkkal, a pedagógusokat pedig módszertani anyagokkal látják el.