Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Kísértet járja be a Second Life-ot

2007.03.01. 11:15
Forradalom készül a világ legnépszerűbb metaverzumában: egy Second Life-beli csoport robbantásos merényletekkel próbálja kitúrni a hatalomból a fejlesztő céget, a Linden Lab-et, és ennek érdekében a terrorcselekményektől sem riad vissza. Külön érdekesség, hogy a szervezet második emberét Keksakallúnak hívják. A politikai tiszt szeret öltözködni, vásárolni és táncolni. És forradalmat akar.

Virtuális bombák robbantgatásával kelti a feszültséget a világ legnépszerűbb online metaverzumában egy mindenre elszánt szabadságharcos csoport. A Second Life Liberation Army (Second Life Felszabadító Hadsereg, SLLA) egy "nemzeti felszabadító mozgalom virtuális világbeli szárnyaként" határozza meg magát. Célja, hogy megszüntesse a játékot fejlesztő cég, a Linden Lab egyeduralmát, és valódi demokráciát vezessen be a Second Life-ban. Az SL a világ egyik legnépszerűbb metaverzuma, ahol egyszerre több tízezren élik második életüket; a regisztrált látogatók száma nemrég elérte a négymilliót.


Az SLLA új főhadiszállása a Second Life-ban
"A szervezet kijelenti, hogy a Second Life-ban azonnal be kell vezetni a politikai jogok intézményét. Mivel a Linden Lab autoritáriánus kormányzóként működik, az egyetlen lehetséges eszköz a harc – írja webszájtján a szervezet. – Az SLLA politikai és katonai kampányt folytat azért, hogy követelései teljesüljenek, és az avatárokat jogokkal ruházzák fel."

Az SLLA szerint a demokrácia megteremtésének legcélravezetőbb módja a katonai akciósorozat. A szervezet merényleteinek (vagy szabadságharcának) helyszínét fehér füstfelhő jelzi. Ahol bomba robban, ott egy ideig alig lehet látni, és a detonáció ereje odébb löki a közelben álló avatárokat. Halálos áldozatok természetesen nincsenek, mert a Second Life-ban nem lehet meghalni, de a merényletek elég idegesítőek ahhoz, hogy zavarják a rezidensek mindennapjait, és a fejlesztő Linden Labnek sem nagyon tetszik a dolog. Nem csoda.

Szabadságot a Second Life-nak!

"Az SLLA nem kívánja megzavarni a világ normális működését, és csak a Linden Lab alkalmazottait, illetve egyéb stratégiai fontosságú helyszíneket támad a Second Life-ban" – állítja szervezet, amelynek két benti nevén megnevezett tisztviselője van: az elnök, Marshal Cahill, és a politikai tiszt, az izgalmas nevű Keksakallu Klata.

A magát adatlapján kommunistának nevező Keksakallu február 20-án kelt dolgozatában, amelyet a szervet teljes tagsága jóváhagyott és kiegészítéseivel látott el, hosszasan értekezik a demokratikus forradalom stratégiájának kialakításáról a virtuális univerzumban.


Keksakallu Klata profilja a Second Life-ban
Az SLLA manifesztuma szerint a Second Life-ban kialakult, ellentmondáson alapuló forradalmi helyzet hasonló ahhoz, amely a 17. századi angol és a 18. századi francia forradalmat megelőzte. Egyrészt az SL polgárainak objektív érdekük fűződik a magántulajdon sérthetetlenségéhez, másrészt a polgároknak nincs beleszólásuk az univerzum ügyeibe, hiszen azokban a fejlesztő Linden Lab dönt. Ebből az következik, hogy a rezidensek kiszolgáltatottak, hiszen még az alapvető jogaikat sem tudják érvényesíteni, és a különböző makroökonómiai, politikai és technikai döntések nélkülük születnek meg - írja a manifesztumban Keksakallu, aki SL-beli adatlapja szerint a Kommunista Csoport és a Kommunista Párt tagja, forradalmat akar, ezen kívül szeret öltözködni, vásárolni és táncolni.

A vaskályhától a szponzorált forradalomig

Az SLLA első számú célja, hogy elérje: a fontos kérdésekben közvetlen szavazással döntsenek maguk a lakók, az eredmények tisztasága érdekében úgy, hogy az egy valós személyhez tartozó különböző avatároknak egyetlen szavazati joguk legyen (one citizen, one vote).

Azt még a szervezet vezetői sem tudják, hogyan képzelik el az ideális államformát: szerintük a parlamentáris demokrácia, vagyis a választott képviselők rendszere ugyanúgy elképzelhető, mint a demokrácia eddig soha sem látott, high-tech módosulása. A lényeg, hogy a válság közepette az SLLA a forradalmárok jakobinus szárnyát kívánja képviselni, és arra törekszik, hogy egy a polgárok által választott kormány kerüljön hatalomra a Second Life-ban.

Az SLLA aktivistáit nem vaskályha mellett gubbasztó svájcisapkás bolsevikokként kell elképzelni: az arzenálban a bombák mellett szerepel a modern szervezeti marketing összes kelléke, a reklámpólók, a jelvények, a közösségi programok, a szponzortoborzó rendezvények és a médiakapcsolatok kezelése.

Január végén azzal sikerült botrányt okozniuk, hogy elözönlötték a davosi Világgazdasági Fórum Second Life-beli élő közvetítésének színpadát, és a meghívott előadó, Mark Warner demokrata párti politikus távollétében gyújtó hangú beszédben sürgették a közvetlen demokráciát. Az SLLA blogján posztolt beszámoló szerint Mitch Kapor, a Linden igazgatótanácsának elnöke elvben támogatta ugyan a közvetlen választások bevezetését, de konkrétan nem ígért semmit.

A forradalmi szervezet elnöke, benti nevén Marshal Cahill, akiről a Los Angeles Times úgy tudja, civilben London és San Francisco között ingázó vállalkozó, azt állítja, hogy a Second Life őslakosainak 80 százaléka támogatja az SLLA elképzeléseit. Cahill a lapnak azt nyilatkozta, olyan helyzetben érzi magát, mint amilyenben az Egyesült Államok második elnöke, John Adams lehetett – ellenségei őt is terroristának tartották, miközben ő csak az amerikai forradalmat vezényelte.

A játékot készítő Linden Lab viszont nem forradalmároknak, hanem "játékterroristáknak" tartja a szervezet tagjait, és azt mondja, az egyes merényleteket egyénileg bírálja el. "Úgy gondoljuk, hogy az SLLA tiltakozását kinyilvánító közelmúltbeli eseményekből hiányzik a rosszindulat" – nyilatkozta a Linden marketingigazgatója, Catherine Smith nemrég az AFP-nek. De ha a Second Life lakói úgy érzik, zaklatják őket az SLLA akciói, ideiglenes kizárással vagy más eszközökkel bünteti majd őket, a szolgáltatási feltételekben foglaltaknak megfelelően – mondta Smith.

Látogatás az oroszlánbarlangban


Rockerduck Bogdanovich nem nyilatkozik, konspirál
Könnyű szívvel, fiatalos, forradalmi hévvel látogattunk el az SLLA Second Life-beli főhadiszállására, de a terrorista forradalmárokkal való közvetlen kapcsolatfelvétel meglehetősen félelmetesre sikeredett. Az SLLA vörös csillaggal díszített központjában az Index beépített tudósítója, Index Cleanslate ottjártakor mindössze ketten tartózkodtak, egyikük egy szimpatizáns, másikuk a szervezet alapító tagja, Rockerduck Bogdanovich.

A fekete felöltője alatt Che Guevara-pólót viselő Bogdanovich mindenek előtt azt akarta tudni, ki az az Index Cleanslate, és amikor kiderült, hogy az avatár újságíró, közölte: az SLLA Központi Bizottsága (Central Committee) döntésének értelmében a tagok nem beszélhetnek a sajtóval, csak a politikai tiszt, Keksakallu Klata nyilatkozhat.

Nem adjuk fel, legközelebb beépülünk.