Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kaszinók, szexklubok és Raoul Wallenberg

2007.05.30. 12:30
Szerda reggel maga a klakkba-frakkba öltözött svéd külügyminiszter nyitotta meg az ország nagykövetségét a világ legnépszerűbb metaverzumába. Az épületben helyet kapott egy Raoul Wallenberg-emlékszoba is, amelyet a budapesti Open Society Archives varázsolt a Second Life-ba.

Ahhoz képest, hogy Svédország még mindig monarchia, egészen jól kihasználja a digitális kor lehetőségeit. A sötét öltönybe, fehér ingbe és bordó nyakkendőbe öltözött Carl Bildt szerda reggel jól bizonyította, hogy egy svéd külügyminiszter a pokolban is svéd külügyminiszter: ünnepélyes keretek között, néhány tarajos punk és egy tálcányi virtuális kakaós csiga között ünnepélyesen átvágta az ország nagykövetsége előtt kifeszített, kék-sárga nemzetiszín szalagot, ezzel adva át a nagyközönségnek Svédország Second Life-beli nagykövetségét.

Így tünteti el a második élet az elsőben tátongó szakadékokat: az első nagykövetséget alig egy hete a Maldív-szigetek kormánya nyitotta a világ legnépszerűbb online metaverzumában; az elsőségre január óta pályázó svédek hosszas tervezés, készülődés és szerzői jogi aggályoskodás után szoros másodikak, de az EU országai közül még így is az elsők.

A svéd nagykövetség Second Life-beli épülete pontos mása az ország impozáns washingtoni nagykövetségének, és nem túl meglepő módon azért épült, hogy népszerűsítse Svédországot. Az ünnepségen ennek egyik jele volt, hogy a virtuális állófogadáson feltálalt fogások receptjeit le lehetett tölteni, másik jele pedig az lesz, hogy a svédek azt tervezik, nemsokára vízumkérelmet is be lehet majd adni a Second Life-beli nagykövetségen, ami valóban egyedülállóvá tenné a projektet.

Bonyolult, barnás köd


Raoul Wallenberg dolgozószobája a Second Life-ban
Ennek megfelelően a bemutató is teljesen egyedire sikerült: a Barcelonában és Budapesten élőben összegyűlt újságírók kivetítőn nézték, ahogy a Second Life-ban összegyűlt újságírók kivetítőn nézik, hogy mit művelnek a Svédországban élőben összegyűlt újságírók - ha ez így bonyolultan hangzik, akkor az is.

Főleg hogy a Second Life-ot élőben próbálni bemutatni még mindig óriási lutri: a metaverzum, ahogy szokott, most is fagyott, így Svédországból az idő nagy részében nem hang és kép érkezett, csak lefagyott Quicktime-logó, és a programot bemutatni hivatott munkatárs több időt töltött valami barnás ködbe ragadva, mint két lábon - de amiért a valóságban minden külügyminiszter kirúgná a protokollfőnökét, azon a svéd külügyminiszter csak mosolygott, és ha éppen volt hangja, nem győzte hangsúlyozni, hogy Svédország újra bebizonyította, hogy a technika élvonalában van, hogy sok volt a munka, és hogy rengeteg a fejlődési lehetőség.

Hogy jövünk mi a Second Life-ba?


A dolgozószoba más szögből
És hogy miért kellett ezért Budapesten, az Arany János utcában nemzetközi sajtótájékoztatót tartani? Azért, mert egy itteni intézet, az Open Society Archives (OSA) szemfülesen felült a svéd hajóra, és becsempészte Raoul Wallenberget a virtuális nagykövetségre. A kissé ijesztő címmel meghirdetett itthoni sajtótájékoztatón ("Raoul Wallenberg a Second Life-ban") aztán kiderült, hogy a nagyszerű svéd hősnek nem lesz hazai avatárja, aki főállásban bolyong majd a Second Life-ban; megnyílt viszont a nagykövetségen egy emlékszoba, Wallenberg egykori irodájának mása: van benne íróasztal, az íróasztalon írógép, a falakon korabeli képek, a falak tövében irattárolók, amelyekből korabeli dokumentumokat lehet előhúzni.

Rév István, az OSA igazgatója elmondta: az archívumból származó tárgyak és dokumentumok digitális replikáin kívül elkészítettek egy beszédet is: a hangfelvételen Wallenberg fiktív diplomáciai jelentést diktál 1945. január 16-án, az eltűnése előtti napon. A részben valós adatokon alapuló szöveget a valósághűség kedvéért svéd színész olvassa fel; a beszéd meghallgatható, mp3-ban letölthető.

Az igazgató szerint az OSA még fontolgatja, közzéteszi-e saját archívumát a Second Life-ban, vagy más, a metaverzumban már jelen lévő kulturális intézetekkel társul - ez Rév szerint leginkább azon múlik, hogyan fogadja a közönség a mostani Wallenberg-projektet. A Second Life-ban "főleg kaszinók és szexklubok vannak - mondta Rév. - Ez az első komoly archívum. Mi valami drámai dolgot akartunk létrehozni."

És amikor valaki megkérdezte tőle, hogy mire jó ez az egész, azt válaszolta: "Egyrészt semmi. Az életnek mi értelme van? ... Ez egy alternatív világ, ami nem működik sokkal jobban, mint ez a világ. Aztán hogy ebből mi lesz, azt nem lehet tudni."

Talán ha Göncz Kinga átvágna egy szalagot. Még mindig felférnénk a dobogóra.