Valér
4 °C
8 °C

Használt számítógéppel tiltakozik az MDF a Sulinet ellen

2003.07.16. 17:11
Az Oktatási Minisztérium Sulinet Expressz programjával kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet Almássy Kornél, az MDF elnökségi tagja és Kecskés Balázs, az Ifjúsági Demokrata Fórum informatikai kollégiumának elnöke szerdán Budapesten. Borbola István, a program technikai lebonyolításáért felelős Educatio Kht. ügyvezetője alaptalanoknak nevezte a politikusok állításait.
A minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatón az ellenzéki politikusok rámutattak arra, hogy a Sulinet Expressz program keretében számítógépet árusító boltokban kétféle ár létezik ugyanarra a konfigurációra. "A programban az eredetigazolással ellátott eszközök 30 százalékkal drágábbak, mint a programon kívüli, eredetigazolás nélküli termékek" - mondta Almássy Kornél.

Ötvenezres különbség

Kecskés Balázs hangsúlyozta, hiába tiltja a fogyasztóvédelmi törvény és a forgalmazókkal kötött keretszerződés, hogy a Sulinet Expressz matricával nem ellátott terméket olcsóbban adják a cégek, ezt ennek ellenére megteszik. "Az Ifjúsági Demokrata Fórum szerint óriási felelőtlenség, hogy erre az esetre az Oktatási Minisztérium nem volt felkészülve" - jelentette ki. Elmondta, hogy ha a sulinetes vásárlás értéke nettó 200-250 ezer forint körül van, az árkülönbség és az igénybe vehető adókedvezmény mértéke már egyenlő.

A politikusok felhívták a figyelmet: a munkavállalóknak minimum havi bruttó 70 ezer forint keresettel kell rendelkezniük ahhoz, hogy igénybe vehessék a teljes adókedvezményt. Az IDF ezért azt javasolja, hogy az Oktatási Minisztérium dolgozzon ki olyan rendszert, amelyben a 70 ezer forint alatt keresők is igénybe tudják venni a Sulinet nyújtotta kedvezményeket.

Ócskavas

A két politikus a sajtótájékoztató után át kívánt adni az Oktatási Minisztérium részére egy 20-30 ezer forint értékű használt számítógépet azért, hogy tanulmányozzák annak lehetőségét is, miképpen nyújthatnának állami támogatást olcsóbb, használt gépek vásárlásához.

A sajtótájékoztatón megjelent Borbola István, a Sulinet Expressz program technikai lebonyolításáért felelős Educatio Kht. ügyvezetője, aki a felajánlott számítógépet "ócskavasnak" nevezte, és kijelentette, hogy a tárca nem hajlandó átvenni azt. Mint mondta, "tévképzetei" vannak annak, aki ilyen gépeken keresztül akar bárkit informatikai ismeretekkel ellátni.

A politikusok állításait alaptalanoknak nevezte. Kijelentette azt is: a sajtótájékoztatón egyetlen konkrétum nem hangzott el. Úgy vélte, hogy ebben az ügyben "sokkal kompetensebb az informatikai vállalkozók szövetsége, amelynek tagjai a legnagyobb informatikai forgalmazók, illetve gyártók". Borbola István szavai szerint "azok a fiatalok, akik korszerű gépekre vágynak, elszörnyednek, hogy ki mit ajánl nekik".