Ágnes
-1 °C
2 °C

Májustól adókedvezményes számítógépek

2003.04.17. 14:37
Május végén indul az az akció, amelynek keretében a számítógépeket, informatikai eszközöket lízingelő, vásárló és bérlő tanárok, diákok vagy szüleik a személyi jövedelemadójukból évente több esztendőn át hatvanezer forintot írhatnak le, a pályázat nyertes szolgáltatóit csütörtökön hirdették ki a fővárosban.
Magyar Bálint oktatási miniszter elmondta: a kedvezményeket pedagógusok, egyetemi, főiskolai oktatók és hallgatók, valamint szüleik, tanulókat nevelők, a felnőttképzésben résztvevők, a háztartások mintegy 50 százaléka veheti igénybe. Az érdeklődők 1040 eszköz 2200 típusa közül válogathatnak.

Hatvanhat szállító

A kínálatban 258 féle számítógép, 72 fajta szoftver szerepel, de hozzá lehet jutni nyomtatókhoz, kivetítőkhöz, digitális kamerákhoz, optikai tárolókhoz is. Magyar Bálint szerint első évben legalább 100 ezren bekapcsolódnak majd az akcióba, ami 6 milliárd forint adóleírás mellett mintegy 20 milliárd forintot mozgat meg. Az oktatási, az informatikai és a munkaügyi minisztérium felhívására 149 cég, 169 pályázatot nyújtott be, közülük választották ki a 66 nyertest.

Továbbképzés

A minisztérium május 26-ig szeretné megkötni a szerződést a szállítókkal, mely feljogosítja a cégeket a forgalmazásra. A termékeken szerepelnie kell a Sulinet Expressz logónak. A program iránt érdeklődők a május 1-jén induló információs szolgálat 318-1318-as számán kaphatnak információkat.

A pedagógusoknak júniustól ingyenes informatikai továbbképzéseket biztosítanak. A miniszter elmondta, hogy a pedagógus továbbképzési normatíva jelenleg 14 ezer 500 forint évente, és azoknak, akik beszállnak az akcióba az oktatási és informatikai tárca ezt az összeget átlagosan 10-10 ezer forinttal kiegészíti.