Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hátrébb csúsztunk az e-országok rangsorában

2006.04.26. 13:13
Egyre messzebb van Magyarország Dániától, ahol a szélessávú internet olyan elterjedt, mint a vezetékes víz, és az e-adózás sem szitokszó. Közben jönnek föl a sereghajtók is, bár Azerbajdzsánban még jobb, ha nem reklamálunk hotspotot.

Szűkül a világ országai közötti digitális szakadék, mivel a sereghajtók technológiai fejlődése egyre gyorsabb, derül ki az Economist és a Business Machines éves rangsorolásából. Ma már Sanghaj és az indiai Bangalore hasonló internet- és mobilellátottsági adatokkal rendelkezik, mint a fejlett országok.

Ugyancsak fontos változás, hogy az észak-európai országok felzárkózni látszanak a délkelet-ázsaiakhoz. A rangsoroláskor persze nem csak a szélessávú net elterjedtségét vették figyelembe: szempont az adott ország szabályrendszerének fejlettsége és a technológia minél szélesebb körű alkalmazása is.

Az e-országok listáját Dánia vezeti, ahol nemcsak a szélessávú net elterjedt, de az e-ügyintézés vagy e-adózás is beépült a mindennapokba. A második helyezett az Egyesült Államok; Svájc feljött a harmadik helyre. A lista végén Vietnám, Pakisztán és Azerbajdzsán áll. A tízfokú skálán Dánia 9, míg Azerbajdzsán 2,9 pontot kapott.

A szlovének és az észtek jobbak

Az európaiak egyébként jól szerepeltek: az amerikaiak, ausztrálok, kanadaiak és hongkongiak mellett hat európai ország került a legjobb tíz közé.

Bár az elemzés külön megemlíti, hogy az újonnan csatlakozott uniós országok feljebb kerültek a ranglistán, Magyarország egymaga hátrébb csúszott.

Tavaly még a harmincadik helyen szerepeltünk, ám most a csehekkel együtt a 32. helyre sorolták a magyarokat az e-országok listáján. Ám még ezzel az eredménnyel is megelőzzük Lengyelországot, Lettországot vagy éppen Szlovákiát, ugyanakkor a szlovének vagy az észtek messze a magyar-cseh fejlettségi szint fölött járnak.