Auguszta
-3 °C
2 °C

Sorry, Everybody

2004.11.09. 15:38
A netre feltöltött fényképes üzenetek formájában, arcukat vállalva kérnek elnézést a világtól a Bush választási győzelmével elégedetlen amerikaiak.
"Néhányunk - remélhetőleg minél többen - próbáljuk megérteni és felfogni azt a hatást, amelyet a nemrégiben lezajlott elnökválasztás gyakorol majd a világra" - írják a sorryeverybody.com címen bejegyzett szájt névtelenségbe burkolózó, illetve csak keresztnevükön feltüntetett készítői. "Miközben úgynevezett vezetőink megkettőzik erőfeszítéseiket, hogy átverjék önöket, kérjük, ne feledjék, hogy néhányunk - remélhetőleg minél többen - igazán, igazán sajnáljuk. És ezt ki is mondjuk, még azok nevében is, akik nem teszik."

Tükrözve működik

A sorryeverybody.com az amerikai elnökválasztást követően hol elérhető volt, hol nem (ebben a pillanatban nem az). A készítők saját bevallásuk szerint nem a szájtkészítés nagymesterei, de az oldalak tükrözése megtalálható egy másik szájton, a Boldly Going Nowhere-en. A beküldött képek tanúsága szerint az amerikaiak azonban nem csak sajnálják az eredményt, de vannak, akik egyenesen bosszútól tartanak. Egy szakállas úr, aki szomorkásan tekint a kamerába, azt üzeni: "Igazán sajnálom. Mindent megtettem, amit tudtam."; míg fiatalabb, szemüveges társa büszkén hirdeti, hogy "44 százalékunk még mindig utálja Bush-t". Egy hölgy viszont könyörgőre fogja: "Megpróbáltam! Elnézést! Kééééérem, ne bombázzák le Travis megyét Texasban!"

Trauma és népművészet

A választási eredmények fölötti utólagos kesergés nagy hagyományokra tekint vissza az Egyesült Államokban. Csak míg a posztelektorális trauma korábban csupán olyan népművészeti remekekben manifesztálódott, mint a jelvény, a basesballsapka és a lökhárító-matrica, a dotkom-éra beköszöntével a domainbejegyzést is használni kezdték a politikai vélemény kifejezésére. A legutóbbi, 2000-es amerikai elnökválasztás után például nagy sikert aratott az ididnotvoteforthatsonofabitch.com (én nem arra a kurafira szavaztam). A sorryeverybody.com-hoz hasonlóan egyébként ez a szájt sem működik.