Huba
19 °C
33 °C

Az interneten még létezik a Szovjetunió

2008.04.23. 08:10
Ha egy ország megszűnik, törlik a hozzá tartozó legfelső szintű doménnevet is. Kivéve a .su-t, ami már 16 éve éli túl a Szovjetuniót, és egyre trendibb oldalakat bejegyezni alá.

Tizenhat évvel a Szovjetunió összeomlása után még mindig létezik az ország internetes rendszáma, a legfelső szintű doménnév (top level domain), a weboldalak címének utolsó tagja, ami az országot jelöli. Sőt, nem csupán létezik, de él és virul: 2006 vége óta megnégyszereződött a .su domén oldalainak száma. Politikai kezdeményezések, ügyeskedők, bloggerek, nosztalgiahuszárok és egzotikus címekre vágyók vásárolják a szovjet címeket.

A doménneveket az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) nevű nemzetközi szervezet felügyeli, és amikor a történelem úgy alakul, hogy egy ország megszűnik, általában törli a hozzá tartozó doménnevet is. Így járt a régi csehszlovák .cs (lett belőle cseh .cz, és szlovák .sk), a keletnémet .dd (beleolvadt a német .de-be), vagy a zairei .zr (.cd lett belőle, amikor az ország Kongói Demokratikus Köztársaságra változtatta a nevét). Egyetlen kivétel van, a szovjet .su, ami a szervezet 16 évi próbálkozása után sem hajlandó elpusztulni, akkora az ellenállás az internetszolgáltatók és a felhasználók irányából. "Technikai akadálya nem lenne a megszüntetésnek" - mondta John Crain, az ICANN technikai igazgatója az AP hírügynökségnek.

A .su címen elérhető oldal már a címével politikai állásfoglalást hirdet. Ezért kavart botrányt a Putyinhoz szorosan kötődő radikális ifjúsági szervezet, az orosz-észt szájberháborúval is összefüggésbe hozott Nashi oldala a nashi.su címen. Vannak akik üzletet próbálnak csinálni a szovjet nosztalgiából, doménbrókerek árulják például a stalin.su, kgb.su vagy ussr.su címeket, 30000 dollárért. Népszerű az ismert márkanevek szovjetesítése is: a ford.su cím egy moszkvai autókereskedésé, a microsoft.su pedig egy rendszergazdáé, aki saját bevallása szerint csak a könnyen megjegyezhető emailcím miatt vette meg a domént.

A .su domént 1990-ben hozták létre, szűk másfél évvel a Szuvjetunió széthullása előtt. Az ország megszűnésével az egykori tagköztársaságok saját doméneket kaptak - a balti országok és Ukrajna azonnal, a többiek csak később; az orosz .ru domén pédául csak 1994-ben született meg. A régi szovjet címeket a politikai ellenállás hatására nem szüntették meg, csak befagyasztották az újak regisztrálását. 2001-ben aztán újra megnyílt a .su címek bejegyzése, 120 dolláros áron (ez az orosz doménregisztráció hatszorosa), majd idén januárban a regisztrátor RU-Center 25 dollárra csökkentette az árat, megsokszorozva a keresletet.

Jelenleg 45 ezer .su domén alatti oldal létezik az interneten, ami elenyésző például az egymillió .ru-s vagy a 12 millió .de-s oldal mellett, a növekedés üteme viszont tiszteletet parancsoló: másfél év alatt a négyszeresére emelkedett a regisztrációk száma, és csak árcsökkentés óta eltelt négy hónapban 14 ezer új szovjet oldal született.