Jenő
-2 °C
6 °C

Az interneten még létezik a Szovjetunió

2008.04.23. 08:10
Ha egy ország megszűnik, törlik a hozzá tartozó legfelső szintű doménnevet is. Kivéve a .su-t, ami már 16 éve éli túl a Szovjetuniót, és egyre trendibb oldalakat bejegyezni alá.

Tizenhat évvel a Szovjetunió összeomlása után még mindig létezik az ország internetes rendszáma, a legfelső szintű doménnév (top level domain), a weboldalak címének utolsó tagja, ami az országot jelöli. Sőt, nem csupán létezik, de él és virul: 2006 vége óta megnégyszereződött a .su domén oldalainak száma. Politikai kezdeményezések, ügyeskedők, bloggerek, nosztalgiahuszárok és egzotikus címekre vágyók vásárolják a szovjet címeket.

A doménneveket az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) nevű nemzetközi szervezet felügyeli, és amikor a történelem úgy alakul, hogy egy ország megszűnik, általában törli a hozzá tartozó doménnevet is. Így járt a régi csehszlovák .cs (lett belőle cseh .cz, és szlovák .sk), a keletnémet .dd (beleolvadt a német .de-be), vagy a zairei .zr (.cd lett belőle, amikor az ország Kongói Demokratikus Köztársaságra változtatta a nevét). Egyetlen kivétel van, a szovjet .su, ami a szervezet 16 évi próbálkozása után sem hajlandó elpusztulni, akkora az ellenállás az internetszolgáltatók és a felhasználók irányából. "Technikai akadálya nem lenne a megszüntetésnek" - mondta John Crain, az ICANN technikai igazgatója az AP hírügynökségnek.

A .su címen elérhető oldal már a címével politikai állásfoglalást hirdet. Ezért kavart botrányt a Putyinhoz szorosan kötődő radikális ifjúsági szervezet, az orosz-észt szájberháborúval is összefüggésbe hozott Nashi oldala a nashi.su címen. Vannak akik üzletet próbálnak csinálni a szovjet nosztalgiából, doménbrókerek árulják például a stalin.su, kgb.su vagy ussr.su címeket, 30000 dollárért. Népszerű az ismert márkanevek szovjetesítése is: a ford.su cím egy moszkvai autókereskedésé, a microsoft.su pedig egy rendszergazdáé, aki saját bevallása szerint csak a könnyen megjegyezhető emailcím miatt vette meg a domént.

A .su domént 1990-ben hozták létre, szűk másfél évvel a Szuvjetunió széthullása előtt. Az ország megszűnésével az egykori tagköztársaságok saját doméneket kaptak - a balti országok és Ukrajna azonnal, a többiek csak később; az orosz .ru domén pédául csak 1994-ben született meg. A régi szovjet címeket a politikai ellenállás hatására nem szüntették meg, csak befagyasztották az újak regisztrálását. 2001-ben aztán újra megnyílt a .su címek bejegyzése, 120 dolláros áron (ez az orosz doménregisztráció hatszorosa), majd idén januárban a regisztrátor RU-Center 25 dollárra csökkentette az árat, megsokszorozva a keresletet.

Jelenleg 45 ezer .su domén alatti oldal létezik az interneten, ami elenyésző például az egymillió .ru-s vagy a 12 millió .de-s oldal mellett, a növekedés üteme viszont tiszteletet parancsoló: másfél év alatt a négyszeresére emelkedett a regisztrációk száma, és csak árcsökkentés óta eltelt négy hónapban 14 ezer új szovjet oldal született.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?