Valér
-2 °C
0 °C

A netezők harmada dőlt már be spamnek

2008.09.01. 08:58
Siralmas képet fest az internetezőkről a Marshal online biztonságtechnikai cég megbízásából végzett felmérés: a 622 megkérdezett közel egyharmada, egészen pontosan 181 ember vallotta be, hogy már vásárolt spamben hirdetett terméket.

Elképzelhető, hogy a valós adat ennél még magasabb, hiszen a leggyakrabban vásárolt ilyen termékek (potencianövelő szerek, pornó, szexuális segédeszközök) tipikusan olyanok, amiket az ember hajlamos letagadni, ha rákérdeznek. A további népszerű spamben hirdetett és vásárolt termékek az általában hamis órák, ékszerek, gyógyszerek, szoftver és márkás ruhák.

Egy 2004-es felmérés még 20 százalékos arányt mutatott, ez azt jelenti, hogy hiába fejlődnek a spamszűrő technológiák, a leggyengébb láncszem, az emberi tényező egyre gyengébb. Becslések szerint ma naponta 150 milliárd spam alatt nyögnek a levelezőszerverek, ez az internet teljes levélforgalmának 85 százalékát teszi ki (ennek nagy része szerencsére fennakad a szűrőkön).

Szekértők szerint tízmillió kiküldött spam után átlagosan kevesebb mint tíz vásárlásban reménykedhet a termékét kéretlen levelekkel reklámozó kereskedő (bár a felmérés eredményének a tükrében ez lehet hogy túl optimista becslés), de a spam még így is jó üzlet. A levélszemetet óriási kapacitású botnetek küldik ki, amiket az internetes alvilágtól fillérekért lehet bérelni. A kutatást végző cég szakértője, Bradley Anstis szerint általában egymillió levelenként fizet pár dollárt a spammer a botnet üzemeltetőjének.

Az internet tökéletes feketepiacot teremtett az illegális (kalózszoftver, hamisított áruk), vagy korlátozottan beszerezhető (pornó, gyógyszerek) termékeknek, és a spam lett ennek a piacnak az általános hirdetési formája. "A spamnek több milliós célközönsége van, akik hajlandók vásárolni a kéretlen levélben hirdetett, kétes eredetű termékekből" - vonta le a tanulságot Anstis, aki szerint ez főleg azért veszélyes, mert a spam egyre gyakrabban terjeszt vírusokat is, amivel az áldozat gépen is részévé válik a spamet terjesztő botnetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!