Kornélia
-1 °C
15 °C

Ötszáz dolláros büntetés a spamért

2003.05.26. 12:02
Kalifornia állam szenátusa a múlt héten elfogadott egy törvényjavaslatot, mely megtiltja a a kéretlen hirdetési levelek küldését. Az érintettek üzenetenként ötszáz dollárra perelhetik a spammelőket, de a szabályozás szándékos megsértése esetén a büntetés a háromszorosára is nőhet.
A most elfogadott szabályozás szerint az internetes hirdetők csak az e-mail postafiók tulajdonosának előzetes beleegyezésével küldhetnek reklámlevelet, kivéve, ha korábban már üzleti kapcsolatban álltak illetővel. A kaliforniai törvények jelenleg azt is megkövetelik, hogy a reklámlevelek tárgya (subject) tartalmazza az "ADV" rövidítést (advert, magyarul hirdetés), hogy a fogadó fél azonnal megismerhesse a levél tartalmát. Ennek segítségével az is könnyen megoldható, hogy a spamek automatikusan a kukába kerüljenek. A törvény emellett előírja: a címzett kérésére azonnal meg kell szüntetni a levelek küldését, máskülönben ezer dolláros büntetésre számíthat a spammer.

Kalifornia nem szereti spamet

Az új szabályozás azt a szövetségi törvényt vette alapul, amely szerint a kéretlen reklámüzenetek faxon való elküldéséért szintén ötszáz dolláros bírság szabható ki. Debra Bowen állami szenátor elmondása szerint a korábbi állami törvény nagyon keveset tett a spamek ellen, ezért nyújtotta be az új javaslatot. Elmondása szerint a kaliforniaiak nagyon féltik a titokszférájukat. "Körülbelül az emberek felének nem nyilvános a telefonszáma, sokkal több embernek, mint bármelyik másik államban" - mondta Bowen a CNN-nek.

Múlt hónapban az Egyesült Államok szenátusa elé került egy törvényjavaslat, amely megkövetelné az internetes hirdetőktől, hogy egy valódi válaszcímet tüntessenek fel e-mailjeikben. Ez ráadásul nem tenné lehetővé, hogy a közvetlenül a fogyasztók beperelhessék a spammereket, ugyanakkor az államügyész kötelessége lenne ezt megtenni a felhasználók érdekében.

Sokba kerül a vállalatoknak

A szövetségi szabályozók és törvényhozók régóta próbálják megtalálni azt a módszert, amellyel végleg megszabadíthatják az embereket a számítógépek postafiókjait elárasztó reklámlevelektől. A teljes levélforgalom harmadáért-feléért felelős reklámlevelek a személyi kölcsönöktől a szexuális segédeszközökig mindennel foglalkoznak. A Ferris Research januári tanulmánya szerint az Egyesült Államok vállalatainak a spamek kezelése évente összesen 8,9 milliárd dollárba kerül. A Jupiter Research adatai szerint 2001 és 2002 között a spamek mennyisége 86 százalékkal nőtt, több mint 260 milliárd levélre. Magyarország nem ilyen szigorú

A kéretlen reklámtartalmú emailek küldését a 2001 decemberében elfogadott elektronikus kereskedelmi törvény tiltja. A törvény szerint kizárólag annak a felhasználónak küldhetnek elektronikus úton, levelezés során reklámot, aki ezt előre, írásban kéri. A törvény alapján a spamek címzettjei elméletileg kártérítési pert indíthatnának a spamküldők ellen. Egy ilyen eljárás azonban gyakorlatilag kivitelezhetetlen, hiszen a spamküldő kilétét gyakran lehetetlen kideríteni, ráadásul az egész procedúra fáradságos és költséges - egyszerűbb egy gombnyomással letörölni a sérelmezett emailt.