Oszkár
20 °C
29 °C

A spammentes leveleket .mail végződéssel jelölnék

2004.03.26. 12:31
A kéretlen reklámlevelek ellen harcoló SpamHaus szigorú feltételekhez kötné a .mail végződésű címek igénylését: a leendő tulajdonosnak először bizonyítania kell, hogy a hálózatáról senki sem kaphat kéretlen reklámleveleket.
A SpamHaus néhány héttel ezelőtt jelentette be a .mail domainvégződésre vonatkozó igényét az internetcímeket felügyelő ICANN-nél (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Az elbírálási folyamat várhatóan három-hat hónapig tart, de egyáltalán nem biztos, hogy elfogadják a kérelmet.

Az ICANN általában nem jegyzi be az új felső szintű végződést, ha szerinte a szolgáltatás másodszintű végződéssel is nagyszerűen működne. Ez történt többek között a .geo végződéssel, amelyet 2000-ben szerettek volna bevezetni, de ma is csak másodszintű végződésként (.geo.com, .geo.hu) működik.

Másként gondolkoznak

Emellett az is problémát okozhat, hogy a SpamHaus mást tekint kéretlen reklámlevélnek, mint az Egyesült Államok kormánya, amely az ICANN-t felügyeli. Ráadásul a szervezet hevesen kritizálta az USA spamellenes törvényét, a CAN-SPAM-et, amely bizonyos feltételek mellett legálisnak tekinti a kéretlen reklámleveleket.

Az apró különbségek miatt könnyen előfordulhat, hogy a CAN-SPAM törvényt tökéletesen tiszteletben tartó vállalat nem tud .mail címet szerezni. Az új felső szintű domain éves regisztrációs díja egyébként legalább kétezer dollár lesz, tehát csak azoknak a cégeknek éri majd meg a beruházás, amelyek komolyan gondolják a spamellenes küzdelmet.