Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Felolvassa a találatokat a Speegle keresőprogram

2004.12.21. 14:59
A keresés eredményeit három hangszínben képes felolvasni a Speegle szoftver. Szakértők szerint a beszélő keresőszolgáltatás elsősorban a gyengén látók számára nyújthat majd segítséget.

Felolvassa a keresés találatait az a beszélő szoftver, amelyet a CEC Systems skót vállalat fejlesztett ki, írja a BBC. A Google keresőóriás nevére rímelő Speegle elnevezésű szolgáltatás úgy is működik, és úgy is néz ki, mint egy hagyományos keresőprogram, csak amellett, hogy megjeleníti a találatokat, egy beszélő szoftver segítségével fel is olvassa.

Az edinburgh-i CEC Systems a beszélőprogramok technológiáját párosította egy népszerű internetes keresőprogrammal. A Speegle-ra látogató júzerek három felolvasó-hangszín (egy női és kétfajta férfi) közül választhatnak. A keresés előtt azt is meg lehet adni, hogy csak a címet, vagy a címet és a rövid leírást, esetleg az url-t és a rövid leírást, vagy mind a három jellemzőt (url, cím, leírás) felolvassa a program.

Kicsit robotszerű

"Talán kissé robotszerűnek tűnhet, és ejthet néhány hibát, de a rendszer ideális a gyengén látók számára, akik látnak valamennyit, de azért jobb, ha hallják is a szöveget. Azt viszont nem állítottuk, hogy megoldást jelent a teljesen vakok számára, bár a brit Vakok Intézete már vizsgálja a technológiát" - nyilatkozta Gordon Renton, a Speegle kitalálója.

#alt#

A szájton használt PanaVox elnevezésű technológiával a webes szöveget szintetizált beszéddé alakítják. A beszélőprogramok rendszerint szélessávú interneteléréssel érdemes használni a nagy mennyiségű fájlletöltés miatt, de a CEC azt nyilatkozta, hogy tömörítési technológiájuknak köszönhetően a Speegle a lassabb, dial-up kapcsolattal rendelkezők számára is elérhető lesz.

Nincs köze a Google-hoz

A Speegle-t kattintó felhasználók észrevehetik, hogy a szolgáltatás a nevén kívül küllemében és szerkezetében is hasonlít ismertebb keresőtársára, a Google-ra. Ennek ellenére a két keresőnek semmi köze egymáshoz. Gordon Renton állítása szerint a Speegle-nél csak azért használnak nagy és színes betűket, hogy a látási problémákkal küzdőknek jobban kivehető legyen a szöveg. "Ez nem másolat. Létrehoztunk valamit, amit a Google nem hozott létre, és nem is tervezi, hogy ilyesmivel foglalkozzon" - fogalmazott.