Eleonóra
-1 °C
2 °C

Szuperszélessávot kapnak a finnek

2005.07.21. 11:35
Száz megabit per másodperces lesz jövőre a kábeltévés internetelérés adatátviteli sebessége, állítja egy finn szolgáltató. Jelenleg még a fejlett Finnországban is csupán két megabites egy átlagos elérés.

Üvegszálon régóta elérhető sok száz megabites sebesség, ezeket a hálózatokat mégsem kedvelik a távközlési cégek, mert a kábelek iszonyatosan drágák. A költséghatékonyságra törekedő fejlesztési igazgatók most fellélegezhetnek, mert a hálózati eszközöket gyártó finn Teleste talált egy jó megoldást, ami a már meglévő tévékábelek sebességét növeli meg nagyon.

A másodpercenként száz megabitnyi adatot megmozgató termékek jövő év elején kerül a boltok polcaira. A vásárlóknak az "ethernet az otthonokba" jelölést kell majd keresniük, ami arra utal, hogy a gyártó az otthoni és vállalati belső hálózatokon használt ethernet protokollt telepítette az olcsó eszközökre.

Minimum harminc

Jelenleg a kábelhálózattal átszőtt Hollandiában tesztelik az új eszközöket, de egyelőre nem csúcssebességen, hanem csupán harminc megabiten. A Teleste szakértői ugyanis megállapították, hogy a jövő otthonaiban ez lesz a legkisebb megengedhető adatátviteli sebesség, főleg ha a júzerek az internetről töltik majd le a tévéműsorokat. Pekka Rissanen, a cég egyik vezetője azt is elmondta, hogy az "ethernet az otthonokba" technológiával 12-50 ezer forintba kerül majd az internetelérés.

Jukka Rinnevaara, a cég vezérigazgatója úgy véli, hogy hasonló rivális technológiák leghamarabb 2007 nyarán jelennek meg, arról azonban semmit sem mondott a Cnet informatikai szaklapnak, hogy az új technológia szerinte mekkora bevételhez juttatja a céget a következő tizenkét hónapban. Egyébként már a nagy hálózati gyártócégek is felfigyeltek az ethernetben rejlő lehetőségekre, a svéd Ericsson például múlt hónapban vásárolta fel az ilyen fejlesztéseken dolgozó norvég Axxessit céget.