Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Milliókért perel a Star Wars Kölyök

2003.07.25. 11:25
Rémálommá vált a Star Wars Kölyök néven elhíresült kanadai tinédzser élete: a középiskolás srác annyira kikészült az emberek zaklatásától és gúnyolódásától, hogy kibukott az iskolából és most pszichiátriai kezelésekre kell járnia. A szülei most százhatvanezer dolláros, több mint 37 millió forintos kártérítést követelnek a videót bedigitalizáló gyermekek családjától.
Az elhíresült felvételen a kissé túlsúlyos Ghyslain Raza egy seprűnyéllel utánozza a jedik mozdulatait. A kétperces film egyértelműen nem a nyilvánosság számára készült, a fiú iskolatársai azonban bedigitalizálták és feltöltötték a Kazaa fájlcserélő hálózatra. A fájl két hét alatt az egész világot bejárta, és az emberek jót mulathattak rajta. Április végén a videónak egy szerkesztett változata is megjelent, az eredeti ekkor egészült ki különleges hang- és fényhatásokkal, például a kard vibráló fénycsóvájával.

Meghatározó élmény

A szülők most százhatvanezer dolláros, több mint 37 millió forintos kártérítést követelnek a digitalizált videót elkészítő osztálytársak családjától, amiért gyermeküket ilyen sok megaláztatásban részesült és részesül most is, írta a Wired. A gyermek szülővárosában, a québeci Trois-Rivièresben benyújtott kereset szerint Ghyslain kibukott az iskolából és még sokáig pszichiátriai kezelésre kell járnia. A szülők szerint ez az élmény az egész életében meghatározó lesz.

A kereset szerint előfordulhat, hogy az emberek értelmi fogyatékosként fogják megbélyegezni Ghyslaint, aki emiatt nehezebben tud majd állást találni, és esetleg még a nevét is meg kell majd változtatnia.

Segítőkész internetezők

Korábban néhány blogger megpróbált segíteni a srácnak, és pénzgyűjtést kezdeményeztek a számára. Összesen 4300 dollárt tudtak összegyűjteni, amiből vettek a srácnak egy Apple iPod zenelejátszót és néhány kiegészítőt. Mások egy petíciót készítettek, amellyel azt akarták elérni, hogy Ghyslain kapjon szerepet a Star Wars következő epizódjában. Több mint tizenhatezer ember írta alá a követelést.

A Globe and Mail szerint egyik érintett fél sem nyilatkozik a sajtónak. A Raza család ügyvédjét a Wired nem tudta elérni.