Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szalacsi az amerikai szenátusban

2006.07.25. 12:26
"Az internet nem olyasvalami, amire csak úgy felpakol az ember valamit. Az internet nem egy nagy teherautó, hanem csövek sorozata" - magyarázta az internetet szenátortársainak Ted Stevens, az amerikai szenátus kereskedelmi bizottságának elnöke. Stevens azóta humoristák céltáblája, technovideoklipben szerepel és a "series of tubes" külön szócikket kapott a Wikipediában.

Sokáig kellett rá várni, de az Egyesült Államok végre kitermelte saját Szalacsi Sándorát és Körmendy-Ékes Juditját - egy személyben. A digitálszimplicitás új netes sztárja nem más, mint Ted Stevens 83 éves republikánus szenátor Alaszkából, aki mellesleg a szenátus kereskedelmi bizottságának elnöke, és ebben a minőségében fontos szerep jutott neki az Amerikát hónapok óta lázban tartó vitában, amely a net semlegességéről (net neutrality) folyik.

Stevens egy június végi beszédében vehemensen, bár viszonylag összefüggéstelenül próbálta a bizottságnak elmagyarázni, mi is az a net neutrality, és főleg, hogy mi az az internet. Nem nagyon sikerült neki.

Rajta röhög Amerika

"Az internet nem olyasvalami, amire csak úgy felpakol az ember valamit. Az internet nem egy nagy teherautó, hanem csövek sorozata (a series of tubes)" - mondta erős átéléssel az idős szenátor. Stevens a kijelentéssel egyből bekerült Jon Stewart tévés komikus Daily Show-jába. A műsorvezető nem is annyira a szenátor meglehetősen összefüggéstelen, zavaros mondandóját tartotta nevetségesnek, hanem azt, hogy többek között ez az ember dönt a net sorsát hosszú időre meghatározó törvényjavaslatról, miközben nyilvánvalóan gőze sincs arról, mi az az internet. Vagy ha van is, képtelen elmagyarázni.


A teljes video a YouTube-on

"És ha nem értik, hogy azokat a csöveket meg lehet tölteni, és ha megtelnek, amikor az ember beteszi az üzenetet, vonalba kerül, és akkor bárki más késleltetheti azzal, hogy a csőbe irdatlan mennyiségű anyagot, irdatlan mennyiségű anyagot tesz." - így a szenátor.

"Épp a minap szereztem egy [!] internetet" - példálózott a beszédben Stevens, aki nyilván azt akarta mondani, hogy kapott egy emailt. "A stábom elküldte péntek reggel tízkor, és csak tegnap kaptam meg. Miért?"

"Talán azért, mert úgy tűnik, lószart se ért a számítógépekhez és az internethez, de ez rendben van - végül is az ő feladata, hogy szabályozza a netet" - válaszolt a kérdésre műsorában a humorista Stewart.

Leszavazták

A bizottság egyébként 11-11 arányban szavazott arra a kiegészítésre, amely törvénybe iktatta volna a net semlegességét, vagyis hogy a netes cégek és a telkók ne követelhessenek több pénzt extra szolgáltatásokért cserébe. A javaslat - többek között Stevens beszédének hatására - nem szerzett többséget a bizottságban, így elbukott.

A "series of tubes" a beszéd elhangzása óta pompás humorforrás, Szalacsi Sándor oxigénjéhez és Körmendy-Ékes Judit korabeli ORTT-elnök netes pornózásához hasonlóan. A kifejezésből azonnal szócikk lett a Wikipedián, bár az online enciklopédia szerkesztői azon még vitatkoznak, hogy a szócikket külön tartsák-e, vagy belegyúrják a szenátorról szólóba. A YouTube-ra feltett házi videoklip, a "DJ Ted Stevens Techno Remix" szórakoztató zenés formában, áthúzott teherautókkal és sok-sok csővel illusztrálja a szenátor örök érvényű mondanivalóját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!