Dotnet-turizmus

2001.03.17. 15:47
Ilyen volt és most is van. Egy ruppótlan holland diák weboldalán keresztül toboroz szálláshelyeket világkörüli útjához.
Ramon Stoppelenburg huszonnégy esztendős zwolleri lakos, újságírást tanul, és ifjú dotkom vállalkozóként hamarosan körbeutazza a világot - tök ingyen. Egyeseknek olyan jó!

Ramon Stoppelenberg
Aki látja, vegye fel!
Az ifjú holland tehetséges médiaszakember. Ezt mutatja az is, hogy tudja, melyik végénél kell megmarkolni a publicitást. Honlapján a Letmestayforaday.com (Haddmaradjakegynapot.com) szállást lejmol mindenkitől, meglehetős sikerrel.

,,Az emberek általában évekig takarékoskodnak, hogy körbeutazzák a világot. Én ezt ingyen szeretném megtenni" - mondja Ramon, aki a szállások közötti utat stoppolással szeretné megtenni. Az embereket meghatja az őszinteség.

Stoppelenburg sajtóközleményekkel bombázta a holland sajtót, és a siker nem maradt el. A híradások nyomán kapott is egy kupac ajánlatot a Benelux államokból. A világ kinyílt: Ramon alhat egy napot Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Indiában, Ausztráliában és persze az Egyesült Államokban.

Egy chicagói ember azt üzente neki, hogy addig maradhat náluk, míg a felesége tűri, azután viszont ad pénzt szállodára. Egy másik - jachttal rendelkező - jófej felajánlotta emberünknek, oda hajózik vele, ahová csak akarja.

Otthon aggódnak

Ramon Stoppelenburg szülei nagyon aggódnak fiukért. Stoppelenburgnét rémképek gyötrik: fiát elrabolják, megölik. Apja viszont bízik abban, hogy a világhálón szerzett kapcsolatai segítik Ramont a túlélésben.

Emberünk maga sem biztos benne, hogy milyen lesz az utazás. Elmondása szerint lehet, hogy három hétig tart, de lehet hogy három évig. ,,Jó lenne, ha szponzorok jelentkeznének. Jól jönne pár ruha és kommunikációs eszköz. Ha a tévében mutogatnak, az biztos jó reklám lesz" - mondja.

Egy szobába zárva az internettel - kinek kell az, csókolom?

Nem rossz ötlet a régi ötlet

Feltalált-e valamit Ramon Stoppelenburg? Nem.

Ötlete alapja egy amerikai beszélgetőshow volt, ahol egy vendég elmesélte, hogyan sikerült egy weblappal több ezer dollárt összekunyerálnia.

Hasonló dolgot hajtott végre pár éve a Bizarro című képregény rajzolója. Dan Pirato úgy döntött, hogy - mivel kiadója nem kívánta állni egy turné költségeit - meghívatja magát közönségével. Pirato útján egy csomó furcsa alakkal találkozott - yuppikkal, hippikkel és húsevő nőkkel. Mi sült ki belőle? Egy bestseller pikareszk.

Kortárs magyar példa Happe Japán útja is, amelyet a törzsasztalosok segítségével ütött nyélbe.

Ramon Stoppelenburg május elsején indul világkörüli útjára. Fél év múlva valaki újra megpróbálhatja, amit ő.  • Hírek
  • Babaváró hitel