Honlapok öngyilkosjelölteknek

2001.02.21. 10:11
A közvélemény határozottabb fellépést követel Dél-Koreában az öngyilkosságot segítő honlapok ellen. Nemrégiben két olyan öngyilkosság történt, amelyeket a fiatalok valószínűleg a neten talált lapok instrukciói alapján követtek el. Kiderült, hogy az öngyilkosjelölt nem csak tanácsokat kaphat a neten, hanem aktív segítséget is rendelhet - például ha túl gyengének érzi magát a tetthez, vagy éppen vallása tiltja saját életének kioltását.
Az ázsiai térségben egyre szaporodnak az ezzel a témával foglalkozó honlapok, és a hozzájuk köthető öngyilkosságok is. 1998-ban Japánban a rendőrség levetetett egy oldalt a hálóról, amelyről cianid kapszulákat lehetett rendelni 30-50 ezer yen közötti áron (körülbelül 125 ezer forint). Az üzemeltető öngyilkos lett, mielőtt a rendőrség kérdőre vonhatta volna, ám feljegyzéseiből kiderült, hogy további 6 vásárlója volt. Többségüket sikerült időben megtalálni, csupán egyetlen fiatal nő követett el öngyilkosságot a listán szereplők közül.

Az 1997-ben csoportos öngyilkosságot elkövető Heaven's Gate szekta logója
Az ilyesfajta oldalak lehetőséget adnak arra is, hogy az öngyilkossági szándékot fontolgatók eszmecserét folytathassanak. A felhasználók megbeszélik módszereiket és a szóba jöhető helyszíneket. Többen megismerkednek és személyesen is találkoznak. 1999-ben egy beszélgetőfórumon megismerkedett pár kölcsönösen segítette egymást az öngyilkosságban. Egyes oldalak rendelkeznek ,,partnerek az öngyilkosságban" szekcióval is, ahol a bátortalan vagy bizonytalan emberek aktív segítséget kaphatnak öngyilkosságukhoz.

Tavaly decemberben letartóztattak egy dél-koreai férfit, aki 800 dollárért agyonverte az egyik öngyilkossággal foglalkozó lap látogatóját. A férfi azzal védekezett, hogy nem követett el bűnt azzal, hogy valakit a halálba segített, akinek nem volt hozzá elég bátorsága. A koreai rendőrség jelentése szerint a 19 éves férfi még három ,,ügyféllel" találkozott, akik azonban az utolsó pillanatban meggondolták magukat.

Az elmúlt napokban egy 13 és egy 15 éves fiú vetett véget életének Dél-Koreában egy honlapon talált instrukció alapján. A rendőrség elkezdte az ügyek felderítését, de a szakértők szkeptikusak. Az oldal készítői és üzemeltetői ellen ugyanis a jog nem szolgáltat elégséges eszközt. Egy lap fenntartóját csupán akkor lehet elítélni, ha az aktívan is közreműködik az öngyilkosságok végrehajtásában, egyéb esetben csupán az oldalt lehet eltávolíttatni. Mégis egyre több oldal foglalkozik az öngyilkossággal, mivel ez jó üzletnek tűnik.  • Hírek
  • Bankszámla