Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Naptánc a hálón

2001.01.30. 17:44
Elnézést mindenkitől, akinek csalódást kell okoznom, de a fesztivál, amiről most szó lesz, nem a mi kis mamutos, kormányos filmfesztiválunk, hanem a független filmes Sundance internetes különkiadása.
1969-ben született egy mozifilm, amely világszerte megosztotta a női közönséget. A Butch Cassidy és a Sundance kölyök című film főszerepeit a huszadik század két legszívfacsaróbb pasija Paul Newman és Robert Redford játszotta (sokra vihették volna, ha film végén nem lövik őket halomra).

A rakétagatyás ember
1981-ben Robert Redford saját emlékére maga köré gyűjtötte filmes kollégáit, és a Rambó III megtekintése után úgy döntöttek, hogy valamit tenni kell az amerikai filmért. Egy olyan alapítvány létrehozásáról döntöttek, amelynek elsődleges célja, hogy visszaadja a film életerejét, méghozzá a fiatal alkotók, független drámai alkotások és dokumentumfilmek támogatásán keresztül. A Sundance Intézet a Redford által szervezett találkozó színhelyén, a Utah állambeli Sundance-ben alakult.

A fesztiválra évente háromezren pályáznak és húszezren kíváncsiak. Szóval ez egy nagy dolog.

Webálom

DJ-zés várakozás közben
A Sundance idén egy internetes filmfesztivált indított az internetes mozgóképnek. Konkrétan három kategóriában folyik a verseny: animáció, online film és interaktív multimédia.

Az online filmfesztivál többszörös áttörés. Áttörés a flash animációk szempontjából, hiszen ezek már évek óta jelen vannak az interneten, külön közönségük és saját portáljaik vannak, de az alkotóknak eddig nem volt esélyük rá, hogy bármilyen elismerésben részesüljenek munkájukért.

Pedig flashben nagyon megkapó darabok is készülhetnek, jó példa erre a Julius és barátai, amelyben a letöltés közben időtöltésként egy minimál DJ-pulton lehet gyakorolni a skreccselést. Hasonlóan érdekes a Rakétagatyás emberről szóló komputeranimáció, amelyben a főhős egy szemébe ragadt piócával kénytelen megküzdeni.

A digitális filmek között olyan filmeket találunk, amelyek az internetes viszonyoknak megfelelően rövidségük és/vagy témájuk miatt nem léphetik át a hálózat határait. A Webdreamerben például arról beszélnek a fejükkel, hogy hogyan jelenik meg a világháló az álmaikban.

Szabad forgolódni
Az új lakó
Az interaktív média szekcióban olyan kísérleti filmek láthatóak, amelyek szervesen összefüggnek a digitális médiummal (vagyis nem adhatóak vissza például egy vásznon). Az Új lakó (saját fordításom, egyébként The New Arrival) című rövidfilmben például átélhetjük, milyen megérkezni egy nyugdíjasotthonba: egy fekete muksó tolószéken gurít minket a szobánk felé, miközben mi az egér használatával háromszázhatvan fokban nézhetjük az otthon folyosóját - ha úgy tetszik, forgolódhatunk, hogy mégis mi történik. Az új lakó Mr. Televízió, együtt ücsörögnek a folyosón egy rádióval.

A fődíjakat a Sundance hagyományok szerint egyrészt a zsűri ítéli oda, másrészt pedig a közönségszavazatok alapján vihető el. A Sundance Online Filmfesztivál január 18-tól február 28-ig tart.  • Vennék
  • Hírek