Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Ingyennet a szegényebb svédeknek

2004.03.17. 15:36
Egy előkészítés alatt álló svéd törvényjavaslat készítői azt szeretnék elérni, hogy a szegényeket támogató szervezetek a támogatottaknak számítógépet és internetes előfizetést vásároljanak.
Az internetes hozzáférés a méltó lakhatással egyező fontosságú alapjog, állítja a svéd igazságügyi tárca mellett működő egyik munkacsoport tanulmánya.

A kezdeményezés célja a svéd társadalomban jelentkező digitális szakadék csökkentése. A különleges segéllyel az internet korába léphetnek a bevándorlók és szegények, nők és idősek. Az előterjesztéssel komolyan foglalkozik a kormány, írta svéd sajtóértesülésekre hivatkozva a BBC.

Nemzetközi határozat

A svéd modell előkészítése nyomban az ENSZ informatikai társadalomról rendezett nemzetközi konferenciája (World Summit on the Information Society) után megkezdődött. A tanácskozás céljai közé tartozott az internet és más kommunikációs technológiák politikai, gazdasági és társadalmi hatásának elemzése.

A decemberi konferencia záróhatározata kimondja, hogy az internet globális eszköz, nem pedig a művelt számítógépes rétegnek fenntartott terület.

A legtöbb ember offline él

A határozatok és akciótervek ambiciózus terveket tűztek ki annak biztosítására, hogy a világ lakosságának felét 2015-ig elérje az elektronikus kommunikáció valamely formája. Jelenleg ugyanis az emberiség 90 százaléka offline tengeti életét.

Talán többet is tehetnénk, jelentette ki Carin Jamtin svéd fejlesztési miniszter a nemzetközi konferencián. Megfigyelők szerint ha a svéd kormány elfogadja a minisztérium munkacsoportjának javaslatát, az egyértelmű igazolása volna annak, hogy komolyan támogatják az informatika alkalmazását az elesett rétegek felzárkóztatására.