Hermina
15 °C
27 °C

Egy ideig a horogkereszt vezette a Google toplistáját

2008.07.11. 13:50
Péntekre valószínűleg kézzel távolították el a szvasztikát a Google Trendsből, amely a legnépszerűbb keresési kifejezéseket listázza.

Kisebb botrány kerekedett abból, hogy csütörtökön a Google Trends - a legnépszerűbb keresési kifejezéseket megjelenítő lista - első helyén a rossz emlékű horogkereszt, más értelmezésben szvasztika tanyázott. Nem a kifejezés, hanem maga a szimbólum.

Állítólag úgy kezdődött az egész, hogy a 4Chan üzenőfal /b/ nevű listájára falaki feltette a szvasztika html-kódját, ami beindította a netezőket, és több ezren kerestek rá a jelképre a Google-ben. (Kár keresni, a bejegyzés rég lepörgött és eltűnt a fórumról.)

A jelenségre felfigyelt a Drudge Report is, amely címoldalán hozta a hírt, ettől aztán még többen kerestek a horogkeresztre. A jelkép péntekre teljesen eltűnt a Google Trends-ből - gyanítható, hogy a kereső munkatársai kézzel távolították el az amúgy automatikusan működő toplistáról.

Swastika Hotel, Raton, Új-Mexikó. Ma már bank.
A szvasztika úgy jelenhet meg karakter formájában a weboldalakon, hogy a szimbólum része a kínai ábécé karakterkészletének, sőt külön Unicode-jele van a balra, illetve a jobbra néző szvasztikának, és természetesen html kódja is létezik.

A jó szerencsét szimbolizáló szvasztikát Indiában már több mint négyezer éve használják, és Kínában is elterjedt, ott a halhatatlanság jelképeként. Tajpej egyes várostérképein ma is szvasztikával jelzik a buddhista templomokat, de a jelkép felbukkan olyan váratlan helyeken is, mint Franciaország (az amiens-i katedrális padlóján) vagy az Egyesült Államok (többek között egy új-mexikói porfészekben, Ratonban, ahol 1929-ben szállodát neveztek el a szvasztikáról - az épület ma is áll, bank működik benne).

Aztán egy bajszos osztrák festőnek is megtetszett, csak ő 45 fokban elforgatva a csúcsára állította a szvasztikát. Tudjuk, mi lett belőle.