Viola
-6 °C
-2 °C

Kilencmilliárd mozijegy és négymillió hektár sivatag

2004.09.14. 15:30
Idén eddig kilencvenegymillióan születtek és harminchétmillióan haltak meg, hatvanmillió komputert és kilencmilliárd mozijegyet adtak el, miközben több mint hatszázötvenmillió kilométert tett meg a Föld a világűrben, tudhatjuk meg az online világszámláló adataiból, ahonnan az is kiderül, hogy tíz másodpercenként kapja meg valaki a HIV-et, és 180 millió alultáplált gyermek él a világban.
Annak, aki szeret nagyobb összefüggésekben gondolkodni, és elmélázni a világ sorsának alakulásán, érdemes ellátogatni a r0xor.com vagy a worldometers.info címen található oldalra, ahol valós időben, számlálók garmadáján követheti figyelemmel a világ sok fontos számadatát és azok változásait.

Rögtön érdemes eltölteni egy kis időt a születések és a halálozások aktuális számának megfigyelésével. A születések számlálója nagyjából két és félszer gyorsabban pörög, mint a halálozásoké, a Föld népessége pedig rohamosan közelít a hat és félmilliárd fő felé. Idén, a cikk megírásáig kilencvenegymillióan születtek és harminchétmillióan haltak meg.

Magyarországon különben tavaly 94 647 gyerek született, és 135 823-an haltak meg. Ez azt jelenti, hogy itthon a népességhez viszonyítva kevesebb, mint fele annyi gyerek születik, mint a világátlag, viszont másfélszer annyian halnak meg egy adott időszakban.

Meglehetősen pontos

Az oldal készítője szerint a statisztikák nagy része meglehetősen pontos, egy-kettőt kivéve. Az sajnos nem derül ki, melyek ezek, de a készítő megnyugtatásul közli, hogy foglalkozik a dologgal. Az adatok megtekintéséhez engedélyezni kell a javascript futtatását. Az oldal a saját komputerünk óráját használja, így ha kíváncsiak vagyunk például arra, hogy 2050-ben mekkora lesz a népesség vagy hány HIV-fertőzött lesz addigra a világban, csak át kell állítani számítógépünkön a rendszerdátumot. (Az oldal adatai szerint jelenleg a több mint harminckétmillió HIV-fertőzött van a világban, és a számláló tíz másodpercenkét egy újabbat jelez.) Az értékeket természetesen az aktuális statisztikák alapján számolja ki a szoftver.

A világszámlálóból kiderül, hogy idén eddig huszonötmillió gépkocsit és hetvenhatmillió kerékpárt gyártottak, és hatvanmillió komputert adtak el, illetve az is, hogy a világban 1,7 millió tonna feldolgozott élelmiszert állítottak elő, ennek ellenére ebben a pillanatban is 180 millió alultáplált gyermek és csaknem 274 millió éhes ember van világszerte. Elgondolkodtató, hogy az USA-ban eközben csaknem huszonnégymilliárd dollárt költöttek fogyókúrára. A közkeletű elképzeléssel szemben viszont több pénz jutott oktatásra, mint a hadseregre, előbbire nyolcszázmilliárd dollárt, utóbbira csak ötszázmilliárdot költöttek.

Emberi tevékenység

Az adatok szerint idén 665 ezer könyvet adtak ki, és több mint 367 millió újságot, ez utóbbi szám másodpercenként több mint tízzel nő, egy-egy újabb könyv kiadására viszont hosszú másodperceket kell várni. Ebben az évben eddig csaknem kilencmilliárd mozijegyet adtak el, de ez a szám az új magyar közönségfilmek bemutatásával nyilván ugrásszerűen fog nőni. Arról sajnos nincs adat, hogy a mozilátogatók hány tonna pattogatott kukoricát és hány hektó cukros üdítőt fogyasztottak el, de abban biztosak lehetünk, hogy mozit üzemeltetni manapság nem éppen veszteséges vállalkozás.

A környezeti adatok azonban már nem ennyire megnyugtatóak: ijesztő például az a számláló, mely szerint idén eddig 16 és fél milliárd tonna talaj erodálódott világszerte, javarészt emberi tevékenység miatt, és bár szép próbálkozás, de ezt még az idén képződött több mint kilencvenmillió tonna "emberi biológiai hulladék", azaz széklet sem tudja jóvátenni. Szintén emberi tevékenység, a nem megfelelő művelés eredménye az idei négymillió hektár újonnan létrejött sivatag is. Idén csaknem nyolcmillió hektár erdőt vágtak ki vagy pusztult el, ebből csaknem négy és félmillió a talajerózió miatt.

A számlálók azért szórakoztatóbb adatokat is közölnek, ki gondolta volna például, hogy az idén eddig több mint kétmilliárd villám csattant el a Földön, ami közben több mint hatszázötvenmillió kilométert tett meg a világűrben, az emberek pedig ezalatt huszonegymilliárd órát töltöttek az interneten.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!