Mátyás
-6 °C
1 °C

Árukapcsolás Szegeden

2001.02.09. 13:46
A Szegedi Kábeltelevízió Rt. a televíziós kábelhálózaton keresztül internet-hozzáférést biztosít - de csak azoknak az előfizetőknek, akik a televízióra is előfizetnek. Aki nem kéri a programcsomagot, februártól búcsút mondhat az internetelérésnek is. Szágudló riporterünk a helyszínen tanulmányozta a rendhagyó konstrukciót.
,,Január közepén kaptunk egy levelet az internetet szolgáltató Tiszanet Rt.-től, amelyben az állt, hogy mivel nem rendelkezünk kábeltévés előfizetéssel, a Tiszanet február hónaptól csak akkor tudja az internet-hozzáférést továbbra is biztosítani, ha előfizetünk egy körülbelül harminc csatornás kábeltévés programcsomagra a Szegedi Kábeltelevízió Rt.-nél." - mondta el az Index riporterének Herman Bernadett, az egyik előfizető.

A Szegedi Kábeltelevízió Rt. és a Tiszanet Rt. a közelmúltban egyaránt a Matáv Rt. többségi tulajdonába került.

Harcsa-Pintér Sándor
a Szegedi Kábeltelevízió Rt. értékesítési igazgatóhelyettese
Maga a kábeltévés internetszolgáltatás már évek óta létezik, igaz, sokáig csak kísérleti stádiumban volt. A műszaki tesztidőszak idején a felhasználók még ingyen juthattak hozzá, s csak 1998-ban vált fizetőssé.

,,Egy félreértésnek köszönhetően néhány közületi előfizető - az üzletszabályzattól eltérő módon - kábeltelevízió előfizetés nélkül vehette igénybe a szélessávú internet szolgáltatást" - mondta el kérdésünkre Harcsa-Pintér Sándor, a Szegedi Kábeltelevízió Rt. értékesítési igazgatóhelyettese. A cég az új üzletszabályzatban megfogalmazottakat szem előtt tartva felhívta az előfizetők figyelmét: aki netezni akar, az fizessen műsorszolgáltatási díjat is, akár van otthon tévéje, akár nincs.

Az előfizetők azonban megkérdőjelezik az új szabály jogosságát: ,,Ha egy szolgáltatásért akarnak pénzt beszedni, akkor ezt tegyék meg úgy, hogy az előfizetőnek ne kelljen egy másik szolgáltatásért fizetni, ráadásul olyanért, amit nem is használ. Sokkal célravezetőbb és ésszerűbb lenne, ha az internetszolgáltatás árát emelnék, és nem másra hivatkoznának..." - méltatlankodik egy érintett. A SZKTV illetékese szerint egyelőre nem megoldható, hogy megfelelő szűrőkkel lássák el a hálózatot, azonban a közeljövőben szeretnék ezt is lehetővé tenni. Addig viszont marad a dupla előfizetés. Arra a kérdésre, hogy a kábeles műsorcsomag árát miért nem lehet beépíteni az internetelőfizetés árába, a válasza az volt, hogy a kábeltévés cég tartja fenn a hálózatot.

Az SZKTV főhadiszállása
További érdekessége az ügynek, hogy az előfizetőket kizárólag a Tiszanet értesítette, az SZKTV-től nem kaptak semmilyen értesítést. A televíziós előfizetés mikéntjének kitalálása az előfizetőknek szánt fakultatív program volt, némi telefonálással és talpalással kideríthették, mi a teendő. Az ügyfélszolgálat tájékoztatásul elmondta, hogy az előfizető legyen szíves befáradni hozzájuk, és ott szerződést kötni.

,,A kábeles internetszolgáltatást főleg közületek veszik igénybe, egy-egy internet kávézó, vagy belvárosi iroda valószínűleg nem használja a tévéjelet, de a magánelőfizetőknél előfordult ilyesmi. Pillanatnyilag minden előfizetőnek meg kell rendelni egy műsorcsomagot is, még a közületi előfizetőknek is" - mondta Harcsa-Pintér Sándor. Elmondása szerint jelenleg igen nehéz gazdaságosan megoldani egy olyan szűrőrendszer kiépítését, amivel külön lehet választani a műsorjelet az internetes adatjeltől. Állítása szerint a jelenlegi frekvencia-kiosztás még azt sem engedi meg, hogy az internetet használók a legolcsóbb, és egyben legkevesebb csatornát számláló műsorcsomagra fizessenek elő.

Tehát aki Szegeden továbbra is internetezni szeretne a kábelen, az kénytelen előfizetni egy televíziós műsorcsomagra is - akkor is, ha otthonában, irodájában egy darab tévékészülék sincs.