Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Deformálja a piacot a szélessávú támogatás?

2003.08.04. 12:03
A kistelepülések szélessávú interneteléréssel való ellátottságának növelését támogató IHM pályázat nem felel meg a kábelszolgáltatók elvárásainak, mivel megkezdett beruházással nem lehet pályázni, és a támogatás csak a távközlési berendezések és azok üzembe helyezésének költségeit fedezi. Az informatikai tárca szerint a pályázat egyetlen technológiát sem korlátoz.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 600 millió forintos pályázata azokon a területeken kívánja támogatni a szélessávú infrastruktúra kiépítését, ahol az kizárólag üzleti szempontból csak később vagy egyáltalán nem valósulna meg. Az UPC sajtótájékoztatóján Szalay Dorottya, a vállalat vezérigazgató-helyettese arra mutatott rá, hogy a pályázat címe és tartalma között ellentmondás van. A cím szerint az infrastruktúra kiépítéséhez igényelhető a támogatás, a tartalom szerint azonban a pályázat csak a távközlő berendezések és azok üzembe helyezési költségét fedezi.

Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke szerint az is megfontolandó, hogy reális-e a kistelepüléseken jelen lévő szolgáltatókkal szemben az az elvárás, mely szerint egy éven belül ISO minősítéssel kell rendelkezniük - írta a Napi Gazdaság. Az elnök szerint ezt a költséges dokumentumot kiválthatná a szövetség által kiadott igazolás. Kéry Ferenc és Szalay Dorottya is nehezményezi a pályázatnak azt a kitételét, amely szerint a támogatás a 15 ezer főnél kisebb településeken végrehajtott fejlesztéseknél igényelhető.

Deformálódik a távközlési piac

A kormányzat januártól életbe léptetett adókedvezményénél nincs ilyen megkötés, aminek következtében a kábelesek szerint a konkurens Matáv az egyébként üzletileg is gazdaságosabb nagyvárosokban indíthatott támogatott fejlesztéseket. (A szakminiszter korábbi közlése szerint ez az összeg a 3 milliárd forintot is elérheti). Az előbb említett, a társasági nyereségadóból leírható kedvezményt egyébként a kábeltelevíziós cégek nem vehetik igénybe, mert például a legnagyobb társaság, az UPC Magyarország bár üzemi szinten nyereséges, a beruházások miatt mérleg szinten még veszteséges, így tehát nem részesülhet adókedvezményben. Szűcs László, az UPC szóvivője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy mindezek miatt deformálódik a piac - az év első felében már dupla annyi ADSL-ügyfél volt a Matáv területén, mint UPC Chello előfizető, miközben tavaly év végén még kiegyenlített volt a verseny.

Ezzel egy időben az a kormányzati szándék is sérül, hogy a domináns szolgáltatóval szemben az alternatívok is erősödjenek. Kéry szerint az a pályázatban szereplő kitétel is nehezen várható el a kistelepüléseken, hogy a beruházás 5 éven belül megtérüljön. Mátrai Gábor, az UPC üzletfejlesztési igazgatója kiemelte, hogy a pályázat így nem segíti a kábeltelevíziósok erőfeszítéseit a szélessávú internetelérés elterjesztésére, s a technológiai semlegességet megfogalmazó kormányzati szándék is sérülni látszik.

Megbízható szolgáltatókat támogatnak

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium illetékese az Index kérdésére elmondta, hogy a pályázat - összhangban az EU kezdeményezéseivel - azokon a területeken kívánja támogatni a szélessávú infrastruktúra kiépítését, ahol az kizárólag üzleti szempontból csak később vagy egyáltalán nem valósulna meg. Az informatikai tárca szerint a pályázat célja nem a piaci "esélyegyenlőség" növelése, hanem olyan megbízható és ellenőrizhető - azaz legalább két éve működő, stabil pénzügyi helyzetben lévő és a későbbiekben ISO 9001 minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkező - partnerek kiválasztása, amelyek fejlesztéseikkel hozzájárulnak a pályázati célok megvalósításához. Az IHM szerint a pályázat kiírása előtt egyeztettek a szolgáltatókkal, illetve a szolgáltatói észrevételeket folyamatosan fogadják.

A tárca szerint egyébként a tizenötezer fő körüli településeken gazdaságosan fejleszthető a kábeles internet, az ADSL esetében ez a szám 3-7 ezer lakos, míg a mikrohullámú technológia nagyon kis felhasználói számnál is gazdaságosan működtethető. Ez utóbbi lehetőséggel egyébként az Antenna Hungária Rt. élhetne, Tóth András, a cég szóvivője azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a társaság indul-e a pályázaton. Kocsis Ferenc, a Matáv lakossági szolgáltatások üzletágának adatátviteli irodavezetője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a Matáv a társasági nyereségadó-kedvezményre adott be pályázatot. A cég nem indul a mostani tenderen, az előbbi ugyanis kizárja a mostani támogatást.