Szereti Ön Chopint?

2005.02.18. 17:04
Egyelőre csak demováltozatban működik - és úgy sem tökéletesen - a Southamptoni Egyetem nemrégiben bemutatott szemantikus webkeresője. A technikáról a készítők azt állítják, hogy a Google által megjelenített száraz adathalmazok helyett értelmezni is tudja a felhasználókat érdeklő témát.

Képet, hangot és videót is megjelenít a szöveges információ mellett az a szemantikus webkereső, amit a napokban mutattak be a Southamptoni Egyetem kutatói. Az mSpace névre keresztelt program szakít a hagyományos keresők mennyiségi szemléletével, és a szöveges találatok végtelen listája helyett egyetlen felületen teszi hozzáférhetővé azokat a multimédiás találatokat, amelyeket a keresés szempontjából relevánsnak ítél.

Analfabétáknak ajánlott

Dr. Monica Schraefel, az mSpace projekt vezetője szerint a szemantikus kereső feltétlen előnye, hogy aki semmit sem tud egy adott témáról, azt a Google vagy éppen az Apple zeneszám-keresője, az iTunes nem segíti ki. Az mSpace viszont azzal, hogy megfelelő kontextusban jeleníti meg az innen-onnan előtalált információt, olyan interfészt tár a felhasználó elé, amely rendkívül megkönnyíti egy téma alapos megismerését. Schraefel szerint a programot bármilyen adatbázisra rá lehet ültetni: a Southamptoni Egyetem kutatói sikeres próbát tettek például az IMDB filmes szájttal is, amely kívülről is hozzáférhetővé teszi az adatbázisában szereplő információt. Schraefer az egy-egy témában járatlan felhasználóknak szánja a programot, akik azt gondolják: "Lehet, hogy nem tudok sokat a klasszikus zenéről, de ha hallom, meg tudom mondani, mi tetszik."

Ha baj van, segít a Google

A szemantika szó a görög 'sema' (jel) szóból származik, és a nyelvtudományban általában azt jelenti: 'jelentés'. Az internet világában jó ideje használják a "szemantikus web" és a "szemantikus link" kifejezést: a szemantikus web megteremtésén fáradozó kutatók azt szeretnék elérni, hogy a neten elérhető tartalmat jelentéssel ruházzák fel, és így közelítsék a bitek és bájtok világát az emberi gondolkodásmódhoz.

Az mSpace egyelőre csak demováltozatban működik, és a klasszikus zene témakörében igyekszik bizonyítani képességeit. A több ablakos felosztás lehetővé teszi, hogy egymástól külön, mégis egyetlen felületen legyenek láthatók a különböző zenei korszakok és az egyes alkotók - képpel, életrajzzal, zenemű-részletekkel és videofelvételekkel együtt. A gyakorlatban azonban az mSpace fennakadásokkal működik: sok kép törött, egyes esetekben pedig a kereső közli a felhasználóval, hogy nem áll rendelkezésre adat az adott szerzőről, így szíveskedjék további információért a Google-hez fordulni. Az mSpace egyelőre csak Mozilla-alapú böngészővel (pl. Firefoxszal) és az Apple QuickTime segédprogramjával együtt működik - már ha működik.  • Tippek
  • Hírek