Valér
-1 °C
0 °C

Az orros szmájli a 30 felettieké

2007.10.20. 22:18
A szmájli szeptemberi, 25. születésnapján arra kértük olvasóinkat, mondják meg, milyen emotikonokat használnak és milyen gyakran. Több mint tizenkétezren válaszoltak a kérdőívünkre, amiből az derült ki, hogy az orros szmájli ciki, a Homer Simpson-szmájlit meg senki sem ismeri.

A tizenkétezer válaszadó 80 százaléka szokott rendszeresen érzelemkifejező jeleket használni, 18 százalék néha, és csupán 2 százalék, vagyis 223 ember az, aki soha egyszer nem ír le ilyesmit. Legtöbben emailben (94%) és sms-írás (90%) közben használják, legkevesebben pedig kézíráskor, de 39 százalék még akkor is.

Érzelmes, Index-olvasó férfiak

Válaszadóink nem reprezentálják a magyar lakosságot: 70 százalékuk férfi, több mint kétharmaduk harmincéves vagy fiatalabb, 57 százalékuknak felsőfokú végzettsége van és 60 százalékuk a fővárosban él. Az adatokból viszont kiderült, amit már korábbi, az emotikonok használatával foglalkozó tanulmányok is kimutattak, hogy ez a fajta kommunikációs eszköz inkább a nők sajátja, de az is, hogy az Index-olvasó férfiak érzelmesebbek az átlagnál. Ugyanis bár a nők azok, akik nemcsak sms- és emailírás közben, hanem még kézírásnál is használják a szmájlit - 57 százalékuk mondta, hogy igen -, viszont cseten és a fórumokban a férfiak közül szignifikánsan többen írnak emotikont.

A leggyakrabban használt emotikon a mosolygást jelentő szimbólum, ezt azonban eltérő módon írják az Index-olvasók. A legelső létező szmájli 25 évvel ezelőtt a :-) orros változat volt, de azóta - ahogy a kommunikáció általában - egyszerűsödött. A válaszadók közül orros szmájlit használ 2161 ember, vagyis 18 százalék, orr nélkülit viszont jóval többen (62 százalék). Váltogatva, mindkét mosolyt írja 18 százalék, a maradék kettő pedig az, aki soha, semmilyen szimbólumot nem használ.

A nők között valamivel több az orros szmájlit használó (19% vs 17% a férfiaknál), és nekik fontosabb, hogy a szimbólum hasonlítson egy igazi mosolyra. Az életkor és az orrosszmájli-használat között azonban egyenes arányú összefüggés mutatkozik. A húsz év alattiak 6 százaléka, az 55 év felettiek 41 százaléka használja. Az összes válaszoló közül legkevesebben a (:-( aggodalmas szmájlit és a (_8_(I) Homer Simpson-szmájlit használják.

Az orrosok elfogadóbbak

Az orrosok azzal érvelnek, hogy a :-) sokkal jobban hasonlít a mosolygásra, mint a :) (83 százalékuk mondta ezt). A :)-ben hívők többsége szerint viszont a gyorsaság a lényeg, két karakter győzedelmeskedik a három felett (74 százalékuk szerint). A felmérésből az az összefüggés is kiderül, hogy akik egyáltalán nem használnak emotikont, azért nem, mert cikinek tartják. Az is bizonyítást nyert, hogy az orrtalanok kirekesztőek: cikibbnek tartják az orrosat, mint fordítva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!