Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Drótnélküli net ingyen a sör mellé

2004.02.05. 10:56
A budapesti Wesselényi utcai Szóda az első kocsma Magyarországon, ahol ingyenes internetszolgáltatást vehetnek igénybe a vendégek. A HuWiCo nonprofit közösség által kiépített drótnélküli hozzáférési pont (hotspot) egyidejűleg mintegy harminc felhasználó számára teszi lehetővé az internetezést a helyen.
A február elseje óta működő ingyenes, drótnélküli internetszolgáltatás igénybevételéhez megfelelő csatlakozóval felszerelt (802.11b vagy 802.11g szabvány szerinti kommunikációra képes) laptopra vagy kéziszámítógépre van szükség. A drótnélküli csatlakozó nélküli kéziszámítógéppel vagy laptoppal érkező vendégek is kipróbálhatják a netet: ők a pultból kérhetik kölcsön a csatolókártyát.

Nonprofit

A HuWiCo (Hungarian Wireless Community) az ország más területein is tervezi hasonló, ingyenes helyi drótnélküli hálózatok kiépítését, melyhez az internethozzáférést szolgáltató partnerek jelentkezését várja. A HuWiCo egy nonprofit közösség, melynek célja, hogy a más országokban már széles körben elterjedt vezetéknélküli technológiákat ismertesse és népszerűsítse hazánkban.

A hamarosan egyesületi formát öltő közösség tervei között szerepel olyan kis, helyi drótnélküli hálózatok kiépítése és működtetése az ország területén, melyet a környékbeli lakosok ingyenesen használhatnak.

Itthon kevés a hotspot

Nyugat-Európa nagyvárosaiban sorra épülnek ki a drótnélküli internethozzáférési pontok: szállodaláncok (például az Omni Hotels), repülőterek, kávézók (többek között a Starbucks) egymással versengve jelentik be új, részben ingyenes hotspotjaikat. Vannak olyan települések is, ahol a helyi önkormányzat vagy nonprofit egyesület üzemeltet ingyenes drótnélküli internetszolgáltatást (Portland, Seattle, USA).

Magyarországon egyelőre csak néhány helyen működik hasonló szolgáltatás. A Pannon GSM nagy sebességű vezeték nélküli internetszolgáltatásának ingyenes próbaüzeme 2003 januárja óta folyik a ferihegyi repülőtéren. A Westel egy év próbaüzem után decemberben indította el percdíjas vezeték nélküli internetszolgáltatását a repülőtéren és a cég boltjaiban.

A Vodafone szeptemberben indított kísérleti vezeték nélküli internetszolgáltatást a Budapest Sportaréna területén. Győrben október óta működik ingyenes drótnélküli internetszolgáltatás a város közterületein. A hálózat üzemeltetésének költségét a városi önkormányzat állja.

A budapesti Váci utcai Anna Kávézóban tavaly decemberben az Inter.net Magyarország Kft. épített ki egy hotspotot, melyet szintén ingyenesen, regisztráció nélkül lehet igénybe venni.