Bernadett
-2 °C
4 °C

Keresés helyett adatbányászat

2006.03.12. 12:04
Hiába tűnnek fel újabbnál újabb keresők, gyakran előfordul, hogy egyáltalán nem, esetleg nem azt találjuk, vagy nehézkesen bukkanunk rá arra, ami után kutakodunk. Ugyan mind gyakrabban hallunk szemantikus technológiákról, de a jelentésalapú keresés és ismeretfeltárás még gyerekcipőben jár.
Az Illinois Egyetem több tanszékén gőzerővel folynak az ilyen jellegű kutatások. Nemcsak a web-böngészést akarják hatékonyabbá tenni, hanem szerteágazó területeken óhajtanak minél használhatóbb eredményeket elérni, keresési módszereket és programokat kidolgozni: irodalomtudományban, új gyógyászati eljárások genetikai adatbázisokból nyert információk alapján történő kikísérletezésében, terrorista tevékenység azonosításában, és így tovább.

Mire jók a kulcsszavak?

A Számítástudományi Központban dolgozó Anhai Doan nemrég akart házat vásárolni - pontosan meghatározott környéken, szobaszámmal (nappali, hálószobák, stb.). Leendő otthona méretéről szintén konkrét elképzelései voltak. A fizetés módjáról, a kölcsönlehetőségekről is a lehető legtöbbet szerette volna megtudni. Online kutakodása hiábavalónak bizonyult: sehonnan nem kapott összes kívánságára kiterjedő, homogén, állandóan frissülő listát. Pedig valamennyi létezik elektronikus formában, csakhogy hiába próbálkozott a keresőkkel (Google, Yahoo, stb.), nem találta meg, amire vágyott.

"Nincs lehetőség arra, hogy a kulcsszavas módszerrel ilyen esetekben eredményt érjünk el" - jelentette ki Doan.

Kollégáival a mindannyiunk által ismert és megszokott, manapság a Google megtestesítette keresésnek a tényleges adatbányászattal történő fokozatos helyettesítését óhajtják kivitelezni, s e célnak megfelelő programokat fejleszteni. Céljuk, hogy a mind terebélyesebb digitális matériából a legváratlanabb alkalmakkor, a legváratlanabb helyeken jussunk hozzá hasznos mintákhoz, tényleges ismerethez.

Magánszféra, közszféra

Az eredmények minden bizonnyal komoly érdeklődésre tartanak majd számot. Ugyanakkor, mint az összes hasonló jellegű projekt kapcsán, ezúttal is felmerül a magánélet, a privacy kérdése: meddig nyilvánosak az adatok, mikortól számít közzétételük a személyes szféra megsértésének? Az utóbbi idők néhány botránya - például hitelkártya-gyártókkal szemben elkövetett számítógépes lopások -, valamint a könyvtári bejegyzéseknek, a hálózati kommunikációnak és a telefonhívásoknak a terrorizmus elleni harc jegyében történő permanens megfigyelése egyre gyakrabban vetik fel az információval való visszaélés kérdését.

A fejlesztőknek különösen az "adatbázisokból történő ismeretfeltárást" (knowledge discovery in databases) célzó projekteknél - már amennyire lehetséges - figyelembe kell venniük mindezt. Akárcsak azt a tényt, hogy a feldolgozandó matéria javarésze eleve digitális formában keletkezett (born digital): soha nem látott, és nem is fog látni papírt.

Jiawei Han, az egyetem Adatbányász Kutatócsoportjának professzora szerint a számítási kapacitások exponenciális növekedése teljesen új adatfelhasználást tesz lehetővé: az információra való következtetéshez nem kell az adatözönből statisztikai módszerekkel mintákat gyűjtögetni, hanem immáron teljes adatsoroknak (például az e-bay-en kivitelezett összes vásárlásnak, az emberi test génállományának, stb.) is nekiveselkedhetünk.

Java vagy Java?

Az eljárást tesztprojektben ellenőrzik: a William Gibson magyarul Trendvadászként megjelent Pattern Recognition-jének (Mintafelismerés) egyik szereplőjéről elnevezett NORA (No One Remembers Acronyms, "senki nem emlékezik betűszavakra") számítógépe izgalmas minták után nyomoz; például többezer szó, szókapcsolat alapján előre jelezte, Emily Dickinson mely verseit tartják a témára szakosodott irodalmárok erotikusnak.

Az egyetem más projektjeiben az ember és néhány emlős génállományában a rák és más betegségek elleni küzdelemben felhasználandó közös mintákat (Evolution Highway), vagy éppen a méhekre vonatkozó, de egyéb állatok és a Homo sapiens elemzésénél is fontos adatokat (BeeSpace) keresnek...

A hatékony munkához azonban másként kell a képeket, videókat és egyéb nem-szöveges anyagokat tartalmazó adatbázisokban keresni, katalogizálni - állítja Thomas Huang professzor. Konklúziója: a világhálón talált adatoknak relevánsabbnak kell lenniük, könnyebben és gyorsabban hozzájuk kell férnünk. Ha nem, akkor elveszünk a végtelenben.

Az említett relevancia csak akkor valósulhat meg, ha számítógépeink a mainál nagyságrendekkel jobban kezelik a jelentés kérdését. Ha például meg tudják különböztetni Java szigetét a Java programnyelvtől.