Erik, Alexandra
EUR 383,80 Ft
USD 366,45 Ft
9 °C
23 °C

Miklós cár és Lenin az interneten

2002.02.05. 13:16
Egy rövidhullámú rádióadás keltette fel J. Mitchell Johnson amerikai állampolgár figyelmét az egykori Szovjetunió iránt. A texasi farmergyerek a 60-as években szovjet propagandaadásokat cserkészett be a rádiójával, és a Szovjetunió iránti érdeklődése akkor is megmaradt, amikor felcseperedve dokumentumfilmes vált belőle.
Ma Johnson az Abamedia filmes vállalkozás elnök-alapítója, és orosz levéltárakkal együttműködve az interneten több ezer korabeli szovjet dokumentumfilmet és fényképfelvételt tesz elérhetővé.

A bemutatott kincsek közé tartozik II. Miklós cár megkoronázása 1896-ból, illetve a világűrt megjárt első ember, Jurij Gagarin családi fotói. Az orosz archívumokban évtizedek óta 30 ezer filmfelvétel és több mint egymillió fénykép porosodik.

A Szovjetunió 1991. decemberi felbomlása után ezeket a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tették. Különösen értékes lelőhelynek bizonyult a Moszkva melletti Krasznogorszkban székelő orosz film- és fotoarchívum. Itt hat emeleten, és föld alatti tárolókban az állami hivatalok felvételeit tárolják.

Szerződés az elektronikus feldolgozásról

"Ezek az emberek igen járatosan a filmek és fényképek gondozásában, de a szovjet időkben mindezt erősen ellenőrizték" - mondta az APA-nak Johnson. 1996-ben sikerült 20 éves szerződést kötnie a központi felügyeletet ellátó illetékesekkel, majd a különböző múzeumokkal és az orosz állami tudományos és műszaki levéltárral.

2001 nyarán az UNESCO is támogatását adta a projekthez. Most, az anyag megtekintése és katalogizálása után az internetezők mintegy 25 ezer orosz és 5 ezer angol nyelvű filmet érhetnek el. Az online archívumban a Romanov cári család egyfajta képes naplója is tanulmánmyozható.

Háborús felvételek

Lenin
Már több ezer fénykép letöltése is lehetséges. Ezek között a forradalmi időkből származó pillanatfelvételek is találhatók, Leninnel, Sztálinnal és más szovjet vezetőkkel. Szabadon hozzáférhetőek a háborús felvételek és a Közép-Ázsiában élő népek művészetét bemutató sorozatok.

"Sokáig tartott eljutni a bizalom és a partnerség ilyen fokára, de ez számomra már csaknem küldetéssé vált" - mondta Johnson. Évente több alkalommal utazik Oroszországba, ahol 160 munkatárssal folyik a katalógusok, képek és videofelvételek gondozása.

Erősítheti a népek közti barátságot

Az archívum használata ingyenes, csak a kereskedelmi hasznosításért kell a megfelelő licenceket kiváltani. Ezek bevételéből remélik finanszírozni a projektet - mondta Johnson, aki maga 2 millió dollárt fektetett az online archívum ügyébe.

Senki nem mondhatja meg, hogy a kezdeményezés egyszer nyereséges lehet-e. Johnson számára ez nem is a legfontosabb. Azt reméli, más országokból is követőkre talál. Szerinte az ilyen archívumokhoz való szabad hozzáférés különösen erősíti a békét, a barátságot és hidat épít az országok között.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek