Judit
3 °C
7 °C

Miklós cár és Lenin az interneten

2002.02.05. 13:16
Egy rövidhullámú rádióadás keltette fel J. Mitchell Johnson amerikai állampolgár figyelmét az egykori Szovjetunió iránt. A texasi farmergyerek a 60-as években szovjet propagandaadásokat cserkészett be a rádiójával, és a Szovjetunió iránti érdeklődése akkor is megmaradt, amikor felcseperedve dokumentumfilmes vált belőle.
Ma Johnson az Abamedia filmes vállalkozás elnök-alapítója, és orosz levéltárakkal együttműködve az interneten több ezer korabeli szovjet dokumentumfilmet és fényképfelvételt tesz elérhetővé.

A bemutatott kincsek közé tartozik II. Miklós cár megkoronázása 1896-ból, illetve a világűrt megjárt első ember, Jurij Gagarin családi fotói. Az orosz archívumokban évtizedek óta 30 ezer filmfelvétel és több mint egymillió fénykép porosodik.

A Szovjetunió 1991. decemberi felbomlása után ezeket a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tették. Különösen értékes lelőhelynek bizonyult a Moszkva melletti Krasznogorszkban székelő orosz film- és fotoarchívum. Itt hat emeleten, és föld alatti tárolókban az állami hivatalok felvételeit tárolják.

Szerződés az elektronikus feldolgozásról

"Ezek az emberek igen járatosan a filmek és fényképek gondozásában, de a szovjet időkben mindezt erősen ellenőrizték" - mondta az APA-nak Johnson. 1996-ben sikerült 20 éves szerződést kötnie a központi felügyeletet ellátó illetékesekkel, majd a különböző múzeumokkal és az orosz állami tudományos és műszaki levéltárral.

2001 nyarán az UNESCO is támogatását adta a projekthez. Most, az anyag megtekintése és katalogizálása után az internetezők mintegy 25 ezer orosz és 5 ezer angol nyelvű filmet érhetnek el. Az online archívumban a Romanov cári család egyfajta képes naplója is tanulmánmyozható.

Háborús felvételek

Lenin
Már több ezer fénykép letöltése is lehetséges. Ezek között a forradalmi időkből származó pillanatfelvételek is találhatók, Leninnel, Sztálinnal és más szovjet vezetőkkel. Szabadon hozzáférhetőek a háborús felvételek és a Közép-Ázsiában élő népek művészetét bemutató sorozatok.

"Sokáig tartott eljutni a bizalom és a partnerség ilyen fokára, de ez számomra már csaknem küldetéssé vált" - mondta Johnson. Évente több alkalommal utazik Oroszországba, ahol 160 munkatárssal folyik a katalógusok, képek és videofelvételek gondozása.

Erősítheti a népek közti barátságot

Az archívum használata ingyenes, csak a kereskedelmi hasznosításért kell a megfelelő licenceket kiváltani. Ezek bevételéből remélik finanszírozni a projektet - mondta Johnson, aki maga 2 millió dollárt fektetett az online archívum ügyébe.

Senki nem mondhatja meg, hogy a kezdeményezés egyszer nyereséges lehet-e. Johnson számára ez nem is a legfontosabb. Azt reméli, más országokból is követőkre talál. Szerinte az ilyen archívumokhoz való szabad hozzáférés különösen erősíti a békét, a barátságot és hidat épít az országok között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?