Árpád
-2 °C
4 °C

Nem lesz távközlési szuperhatóság

2008.04.25. 13:40
Kevésbé radikális távközlési reformot javasolnak az Európai Parlament legnagyobb frakciói által benyújtott javaslattervezetek, amelyek a héten készültek el.

Az európai képviselők javaslatai elvetik az uniós szabályozó szuperhatóság ötletét, és nem adnak vétójogot a brüsszeli bizottságnak a nemzeti hatóságok elégtelennek ítélt döntéseivel szemben. A jövőre újraválasztandó uniós parlament folyó mandátumának ez az utolsó nagy reformcsomagja. A most elkészült jelentéseket még EP-bizottsági, illetve plenáris szinten is el kell fogadni, és a reformról a végső szót az EU-tagországok kormányaival közösen mondják majd ki.

A távközlési reformok fő célja az európai piac továbbfejlesztése, a verseny növelése, a fogyasztók jobb kiszolgálásának biztosítása, illetve az ágazaton belüli vállalkozói és technikai fejlődés akadálytalanná tétele.

Szétválasztás, központosítás

Az Európai Bizottság fél éve ismertette javaslatait a témában. Viviane Reding távközlési biztos egyebek között előterjesztette, hogy a vezeték nélküli internetszolgáltatás alapjául szolgáló rádiófrekvenciákhoz való hozzájutást könnyítsék meg a szolgáltatók számára, és a folyamat végén a frekvencia birtokosa szabadon választhassa meg, mire használja a hullámsávot. A másik terv az, hogy a távközlési infrastruktúra működtetését és a szolgáltatások nyújtását szét kell választaniuk a cégeknek, mert ez Brüsszel szerint az árak csökkenéséhez és a hálózatok fejlesztésére fordított összegek növeléséhez vezet. További javaslat, hogy az Európai Bizottságnak vétójoga lenne a jelentős piaci erejű szolgáltatókkal kapcsolatban hozott döntésekre. A nemzeti szabályozó hatóságok jelenlegi informális egyeztető hálózata mellett pedig Brüsszel felállítana egy erőskezű európai hatóságot.

Az EP-jelentéstervezet a javaslatok közül az utóbbi kettőt lényegében elveti, pontosabban az uniós hatóságot egy, a nemzeti szabályozók jelenleginél nagyobb hatáskörű közös testületeként képzeli el. A bizottsági tervnél fokozatosabb áttérést javasolnak a jelentéstevők - és az előzetes egyeztetéseken kirajzolódott kép szerint a legnagyobb EP-frakciók - a liberális frekvenciakezelésre, lényegében ellenvetés nélkül egyetértenek viszont a tulajdonosi szétválasztással.

Már korábban kifejtette álláspontját a nemzeti távközlési hatóságokat tömörítő Európai Szabályozók Csoportja, amelynek soros elnöke idén Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. A nemzeti testületek egyetértenek a rugalmas frekvenciaszabályozással, illetve a szétválasztással is, amennyiben azt nem teszik kötelezővé az EU-ban, hanem választható lehetőség marad a nemzeti hatóságok számára (így biztosítva annak elkerülését, hogy a szétválasztás visszafogja a jövőbeni befektetéseket). Nem támogatják a brüsszeli bizottság vétójogának kiterjesztését és az európai hatóságra vonatkozó bizottsági terveket.

Pataki Dániel egy közelmúltbeli EP-meghallgatáson ismertette azokat az alapelveket, amelyeknek a szabályozó hatóságok szerint mindenképpen érvényesülniük kell az ágazat működésének korszerűsítésében. Ezek közé sorolta a nemzeti hatóságok függetlenségének megőrzését, a hatékonyság biztosítását akár a jelenlegi szervezeti keretek között, akár új szervezet létrehozásával, az egységes jogalkotás fokozására alkalmas módszer kidolgozását, azaz konzisztenciát, politikailag működőképes megoldás születését, továbbá olyan intézményi felépítést, amelynél az átláthatóság és a beszámoltathatóság megvalósul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?